Gazdaság

2007.02.12. 03:29

Realisták, nem optimisták

Zalaegerszeg - Az elmúlt év kevesebb forgalmi bevételt, további hat üzlet bezárását jelentette a Zalaiparkernek - mégis 2006 volt az első év hosszú idő után, amikor profitra tett szert az egykor hatalmas hálózattal rendelkező cég.

Tódor Tamás

- A tavaly megszüntetett üzletek egy része veszteségesen működött, ugyanakkor bizonyos esetekben a kényszer vitt rá bennünket a bezárásra, mivel előfordult, hogy az önkormányzat pályázat útján értékesítette a bérleményeinket - jegyezte meg az elnök-vezérigazgató. - Mindezek ellenére hosszú idő után a tavalyi év volt az első, amikor néhány millió forintos, szolid profitra tudtunk szert tenni.

Ennek oka, hogy az elmúlt évben már nem nehezedett óriási kölcsönteher a cég vállán, ugyanis a Zalaiparker Zrt. 2005. decemberében végleg rendezte az 1994-ben felvett 376 millió forintnyi privatizációs hiteltartozását és annak kamatait. A felvett összeg miatt a vállalat évekig veszteséggel zárta az üzleti évet.

- Nem vagyunk könnyű helyzetben: a multikhoz képest kicsik, viszont a butikokhoz és magánboltokhoz viszonyítva nagyok vagyunk - folytatta Barta András. - Úgy tapasztaljuk, a korábbi széles középréteg csökken, a mai gazdasági viszonyok közepette a vásárlók számára a legfontosabb tényezővé a termék ára vált.

Mint megtudtuk, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is a cég nehézvasáru üzletei hozzák a legtöbb hasznot. A ruházati boltok is tisztességes profitot termelnek a megyeszékhelyen, de Nagykanizsán már kevésbé, mivel az árrés tetemes részét a bérleti díjak kifizetése viszi el. A papír-írószer árudák mindig is látogatottak voltak: egy évvel ezelőtt is és két évtizede is. A Zalaiparker háztartási, vegyi, műszaki és vasedény üzleteit pedig a szinten tartás jellemzi már évek óta.

Barta András további - évek óta visszatérő tendenciájú - adatokkal szolgált az elmúlt évet illetően. Tavaly átlagosan 1161-en vásároltak a Zalaiparker üzleteiben naponta, ami 18 százalékkal kevesebb ügyfelet jelent a 2005-ös évhez képest. Ugyanakkor a fogyasztók vásárlásonként átlagosan 4 ezer 924 forintot hagytak a kasszánál, amely összeg viszont 11 százalékkal több, mint a tavalyelőtti adat. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, forgalmuk 30 százalékában a közületi fogyasztókat szolgálják ki.

- A növekvő terhek kompenzálására egyre több ingatlanunkat vagyunk kénytelenek bérbeadni - így az igazgató. - Jelenleg öt teljes épületünket adjuk ki bérbe - többek között a zalaegerszegi Ifjúsági és Harmónia áruházakat. A megszorítások és az üzletbezárások miatt a létszámot is csökkentettük tavaly: közel 30 munkatárstól kellett megválnunk. Jelenleg 140 dolgozóval üzemeltetjük a hálózatot, sokuk jelenleg ECDL számítógépes tanfolyamon vesz részt, egy HEFOP-pályázat eredményeképpen.

Azonban 2007 első negyedéve is a szűkítésről szól a Zalaiparker életében: január 12-ével Zalaegerszegen - a bérlemény felmondása miatt - megszűnt a Kazinczy téri papír-írószer üzlet és hamarosan bezárja kapuját a keszthelyi Balaton áruház is, utóbbi ingatlant a cég szintén kiadja. Ezeket is beszámítva, a Zalaiparker üzleteinek száma 14-re csökken a negyedév végéig: Zalaegerszegen 7, Nagykanizsán 5, Keszthelyen pedig 2 bolt működik tovább.

- Realisták vagyunk, túlzott optimizmussal nem tekinthetünk a jövő felé. Igaz, hogy évek óta csökkenő tendencia mutatkozik a forgalomban és az üzletek számában is, de további bezárásokat nem tervezünk. Úgy érezzük, a talpon maradás érdekében sikerült megtalálnunk egyfajta egyensúlyt a kereskedés gyakorlása és a bérbeadás között, az áruellátást pedig a jelenlegi szinten kívánjuk megőrizni - zárta szavait a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik