Gazdaság

2007.02.19. 03:29

Jó lóra tett a juhokkal

Bak - A minden tekintetben példásan rendezett faluszéli otthon jobbára Bangóné érdeme, a mintaszerűvé lett gazdaság pedig inkább a családfő Bangó Józsefet és Jóska fiúkat dicséri.

Németh F. Bernadett

A képzett és gyakorlott mezőgazdász gazda már a nyolcvanas évek derekán elkezdte alakítani mai gazdaságát, az akkori háztájit. Felszámolta az egyre inkább veszteséges irányba tartó sertésállományát, s mert a kert végében ott volt néhány hektárnyi nehezen művelhető gyepes, juhászatot teremtett, hogy jámbor kérődzői tartsák rendben a területet.

- Száz anyát vásároltam, és a számukat később gyarapítottam, így jelenleg másfélszáz anya a törzsállomány, de pótlásnak húsz jerke is van. Mivel pedig itt az ellés ideje, már hetven újszülöttünk van. Köztük a ritkaság, a család kedvenc fekete báránya - mondja Bangó gazda. - Húsvétra eladhatok majd félszáz pecsenyének valót, a többiért meg később jön a kereskedő. Van piaca a bárányoknak, az olaszok mellett újabban a görögök is viszik. Sajnos nem mondható ez el a gyapjúra, abból csak annyi a bevétel, amennyit kérnek a birka-nyírók.

Amint juhászkodni kezdett Bangó József, nyomban akolt épített, amelynek padlásán tető alatt helyezheti el a szénabálákat, így is óvva a szálastakarmány minőségét. Tovább növelte a legelőterületet, ami most eléri a tíz hektárt. Az pedig villanypásztorral van kö-rülvéve, ezért az állomány őrzéséhez nincs szükség juhászra. Az ugyancsak nyugdíjas feleségével, különösebb megerőltetés nélkül, szépen ellátják az állatokat. Az abrakot pedig eszközeikkel megtermelik maguk, csak a bárányok tápszükségletét vásárolják.

- Időközben 130 hektárra gyarapítottuk a területünket, amiből száz hektár a szántó, a többi gyep. Részben a földkiadáskor jutottunk hozzá, ami a szülői örökséggel tovább gyarapodott. A vásárlásokkal együtt most nyolcvan hektár a saját birtok, a többi bérlemény. Bőven megterem itt az állatok takarmánya, sőt el-adásra is tekintélyes mennyiség kerülhet gabonafélékből és repcéből. Nincs gondunk a termény értékesítésével.

Mint ahogy nem okoz gondot a tekintélyes terület művelése sem. Ugyanis Bangóék gazdasága jól gépesített, a gabonakombájn kivételével minden szükséges erő- és munkagép rendelkezésre áll. Azokkal pedig az ifjabb Bangó dolgozik, akinek a szakmája autószerelő, így ha bármelyik géppel hiba adódik, a fiatalember megjavítja.

- A gépesítést állami támogatás és kedvezményes hitel segítette. A kölcsöntörlesztésből még van vissza három évre való - folytatja a gazda. - Aztán úgy mint mindenki más gazdálkodó, mi is megkapjuk a földalapú támogatást, sőt a gyepek rendben tartását az unió is segíti, akárcsak a juhászatot. Ezért azt mondhatom, hogy a többirányú anyagi segítséggel, de csak azzal, tisztes jövedelemhez jutunk, vagyis érdemes gazdálkodni.

Ezek is érdekelhetik