Gazdaság

2007.01.03. 03:29

Szemétben a pezsgősüveg

Zalaegerszeg (vl) - A karácsonyi ünnepek és a szilveszteri bulik elmúltával szinte minden háztartásban ott sorakoznak az év utolsó napjaiban kiürült üdítős és alkoholos üvegek.

Zalai Hírlap

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon érződik-e mindez az üvegvisszaváltók megnövekedett forgalmában, s hogy milyen szabályok alapján működik a visszaváltás.

A zalaegerszegi Z D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. kirendeltségvezetőjétől, Rózsás Csabától megtudtuk, hogy üzletükben mindenkitől mindenféle, a cégük által forgalmazott üveget visszavesznek, hiszen utólag képtelenség ellenőrizni, hogy ki és mekkora mennyiségben vásárolt náluk. - Kivételt képez ez alól a több mint egy éve nem visszaváltható pezsgősüveg, amit mindenki oda dob, ahova akar - fogalmazott az üzletvezető -, ugyanis a szelektív hulladékgyűjtés teljes mértékben sajnos még Zalaegerszegen sem megoldott. Az általunk eladott körülbelül egy kamionnyi pezsgősüveg is a szemétben landol majd, ami egyszerűen döbbenet. Kár érte - fejezte ki sajnálkozását a kirendeltségvezető.

- Egyébként az ünnepi, nagyobb mértékű italfogyasztás hatása már délelőtt érezhető volt, ugyanis folyamatosan hozták vissza a kiürült üvegeket - árulta el Rózsás Csaba, majd hozzátette: - Az eddig felhalmozódott mennyiséget még tovább növeli majd a partnercégektől begyűjtött, illetve a vidékről beszállított több teherautónyi üveg, ami összesen több kamionnyira rúg majd, bár nálunk tulajdonképpen minden nap nagyüzem van.

A visszaváltási ár egyébként minden flakon esetében megegyezik az eladásival, tudtuk meg.

Az előbbiekkel ellentétes tapasztalatokról számolt be Lévai Ferenc, a Kossuth utcai Coop Szupermarket üzletvezetője: - A régi nagy üvegvisszaváltási dömping mára megszűnt, hiszen ilyenkor a pezsgősüveg szezonja van, amiből régen, ünnepek után több százat visszahoztak, és amit ma kénytelenek vagyunk kidobni a szemétbe. Holott egy ilyen üveg előállítási költsége akár száz forintba is belekerülhet. Az üvegvisszaváltás egyébként működik, bár különösebb forgalomnövekedést nem tapasztaltunk, a megszokottnál többet talán csak sörösből hoztak ma vissza.

Tóthbán Katalin, a Széchenyi téri Match üzletvezetője sem érzékelt nagyobb forgalmat a megszokottnál, ami véleménye szerint az elkövetkezendő napokban sem változik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!