Gazdaság

2007.01.31. 03:26

Nem kapkodnak a meleg holmikért

Megyei összeállítás (kt, vl) - A napokban hóval, csípős széllel és fagypont körüli hőmérséklettel, ha csak rövid időre is, de beköszöntött a tél. Vajon érezteti-e hatását mindez a téli holmit árusító üzletek forgalmában?

Varga Lívia

- Nálunk januárban jobban fogytak a kabátok mint decemberben, de ez nem az időjárásnak, hanem az akcióknak volt köszönhető - mondta Salamonné Markó Anikó, a zalaegerszegi Meredis Style Divatüzlet tulajdonosa. - Az enyhe tél azonban véleményem szerint oly módon mégiscsak befolyásolta a forgalmat, hogy decemberben, normális időjárás esetén, nem fordulhatna elő a téli holmik körében ilyen hatalmas mértékű leárazás. Magyarázatot adhat a mérsékelt vásárlói érdeklődésre az is, hogy tavaly nagyon sok kabát elfogyott. Ezeket gazdáik az enyhe télnek köszönhetően nem tudták elkoptatni, így ők az idén nyilván nem vásárolnak újat - fogalmazott a tulajdonos.

A Szfinx Divat Centrum eladója, Győrffy Tamásné is hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak:

- A hirtelen beköszöntött tél nálunk sem éreztette hatását, ugyanis a folyamatos akciók és a nagy választék ellenére is minimális az érdeklődés a télikabátok iránt.

Lentiben már decembertől tartanak az akciók a ruha- és divatáru szaküzletekben. A legtöbb helyen 20-30, illetve 50 százalékkal vitték lejjebb a téli pulóverek, kabátok és más hideg időben hasznos holmik árát. A kereskedők többsége február közepére tervezi az ennél nagyobb, esetleg 70 százalékos leárazást.

- Nem igazán fogynak januárban az akciós termékeink. Decemberben az ünnepek előtti ajándékvásárláskor többen megfordultak az üzletben, de most elég gyenge a forgalom, alig akad vevő. Ez annak is betudható, hogy bár az elmúlt két hétben kicsit hűvösebb lett, de ez még mindig nem az igazi tél. Reménykedünk, hogy megjön a hideg és elfogynak a téli árucikkek, mert február közepétől-végétől egyre inkább várják az emberek a jó időt, és úgy gondolják, már nem érdemes téli holmit venni. A meleg ruhák eladása nagyon függ az időjárástól. Ezen a télen a december szokatlanul meleg volt, emiatt kevesebb árut is hoztunk az üzletbe, amelyek addig maradnak akciósak, amíg a készlet tart - mondta Horváth Lászlóné, a Kossuth utcai Stúdió 69 üzletvezetője.

Beszélgetésünk alatt egy középkorú hölgy lépett az üzletbe, télikabátot szeretett volna venni. Mint mondta, az árak és a kínálat is megfelelő, de ő nem talált még magának valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!