Gazdaság

2007.01.24. 03:28

Itt van a kárenyhítési szerződéskötések ideje

Zalaegerszeg (ts) - A napokban már kötik a szerződéseket az agrárvállalkozókkal az MVH megyei kirendeltségén, amely alapján az önkéntesen vállalt összeghez az állam ugyanannyit tesz hozzá, amikor kár éri a termelőt.

Takáts Sándor

- Téli fagykár, tavaszi fagykár, árvízkár, belvízkár, aszálykár esetén a szerződött termelőknek az állam a befizetett összeg kétszeresét fizeti vissza - mondta Badacsonyi Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium Zala Megyei Kirendeltségének vezetője. - A kárenyhítéssel kapcsolatos szerződéskötések megkezdődtek, bár nem sokan jelentkeztek.

Pedig az elmúlt években gyakoriak voltak a fagykárok, az elfagyott rügyek, az árvizek, pangó belvizek okozta terméskiesések. A rendeletben megfogalmazottak szerint szántóföldek hektárja után fizetett 1000, a szőlő- vagy gyümölcsültetvények hektárja után önként vállalt 3000 forint befizetése az MVH-val kötött szerződéssel azt jelenti, hogy a kár bekövetkeztét - jelentését és ellenőrzés utáni igazolását - követően az állam a befizetett összeg kétszeresét fizeti vissza.

- A félreértések elkerülése végett hangsúlyozom, nem kártérítésről, hanem kárenyhítésről szól a rendelet. Történetesen akkor lehet szó kárenyhítésről, ha a növényállomány vagy a rügyek ötven százaléka kifagyott, vagy például belvízkár esetén a vízborítás miatt a vetett növényekben okozott kár meghaladja az ötven százalékot. Beszéljenek a falugazdászokkal, kamarai tanácsadókkal, s január 29-ig a szerződéskötés miatt keressék meg a területileg illetékes MVH-kirendeltséget - ajánlotta az agrárvállalkozók figyelmébe Badacsonyi Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!