Gazdaság

2007.01.05. 03:29

Egységesedő feltételrendszer

Zalaegerszeg (hp) - Nem csökken idén a munkaügyi, foglalkoztatási és képzési támogatások száma, azonban egy részük az uniós jogharmonizáció értelmében jelentősen módosul.

Hajdu Péter

- A változásokról szóló kormányrendelet még kihirdetés alatt van. Volumenében és a kérelmek számát illetően is a bértámogatások maradnak a leglényegesebbek, de azon belül a célcsoportok közös szabályozás alá kerülnek, a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatások néven. A munkáltató hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását vállalja úgy, hogy ha létszámot bővít, akkor a munkabér és járuléka 50 százalékának megfelelő támogatást kap - hangsúlyozta dr. Nika László.

Mint elmondta, ez esetben a tavalyihoz képest változás, hogy tavaly a munkabér 50-től 100 százalékáig lehetett kérni, de nem számított bele a járulék. Így az idén e címen elnyerhető pénz minimálisan csökken. Ugyanakkor bővül a pályázó munkáltatók kedvezménye azzal, hogy megszűnik a támogatáshoz kapcsolt továbbfoglalkoztatási kötelezettség. A fő szabály az, hogy legalább 12 hónapig le-het támogatni, és elvileg utána nem kötelező tovább foglalkoztatni a munkavállalót.

Mint a munkajogi vezető elmondta, a közhasznú munkavégzés szabályai nem változnak, viszont változtatásokkal működik a kamatmentes tőkejuttatás formájában igénybe vehető önfoglalkoztatási támogatás. Ez munkanélküli-járadékban részesülő álláskeresők számára volt tavaly megpályázható vállalkozás indításához, vállalkozásba való belépéshez, tőkeemeléshez, eszközbeszerzéshez. Most szűkültek a pályázat feltételei, ezáltal pedig bővülhet a pályázó önfoglalkoztatók száma. Idén a megpályázásához csak munkanélküli regisztráció szükséges, de a munkanélküli-járadék folyósítása már nem feltétel. Év közben folyamatos pályázat kerül erre kiírásra, és a munkaügyi szervezet elbírálása alapján lesz vissza nem térítendő formája is. Nem változott a munkahelyteremtés vagy -megőrzés feltételrendszere, és a megváltozott munkaképességűek támogatásának feltételrendszere sem. Ez esetekben olyan beruházáshoz kapcsolódik a támogatás, amelynek segítségével plusz munkaerőt vehet fel a cég, vagy így válik képessé megtartani az érintett dolgozókat.

- Lényegesen módosul, bővül a munka nélküli álláskeresők képzéséhez kapcsolódó keresetpótló juttatás. Ha a munkanélküli központi képzésben vesz részt, eddig is kaphatott keresetpótló támogatást, tavaly ez havonta 37500 forint volt, a minimálbér 60 százaléka. A kormányrendelet kimondja, hogy ettől az évtől a minimálbér összegét kell keresetpótló támogatás címén fizetni. Ez még jobban inspirálja majd a munkanélkülieket, hogy részt vegyenek a munkaerő-piaci képzésekben. Egyébként ez a változás is az uniós jogharmonizáció keretében ment végbe. Az EU által támoga-tott Humánerőforrás Operatív Programban történő képzések során már tavaly is a minimálbért kellett fizetni, csak a hazai forrásokból szárma-zó képzési támogatás maradt le ettől, most azonban ez is egységes lesz - mondta dr. Nika László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!