Gazdaság

2007.01.29. 03:29

Egy program utóélete

Zalaegerszeg - Idén év elején lezárult a Sulinet Expressz Program, s ezzel megszűnt az egyes termékekre adható állami támogatás. Vajon milyen változásokat eredményezett mindez a számítástechnikai üzletek áraiban és forgalmában?

Varga Lívia

De mi a helyzet most, a program megszűntével? Megyeszékhelyi számítástechnikai szaküzletekben érdeklődtünk az árak és a forgalom idei alakulásáról.

Több szalonban is arról tájékoztatták lapunkat, hogy, bár foglalkoztak sulinetes termékek árusítával, a program fennállásának három és fél éve alatt minimális forgalmat bonyolítottak le, ugyanis a programban szereplő termékek árainál sokkal kedvezőbb ajánlataik is voltak vásárlóik számára.

Büki Attila, az Elektro Pont üzletvezetője az előbbiekkel teljesen ellentétes tapasztalatokról számolt be. Véleménye szerint nagyon jó lehetőség volt a számítástechnikai eszközökre igénybevehető adókedvezmény, üzletükben sok vásárló élt is ezzel. Mint mondta, a 2006-os év utolsó három hónapjában megduplázódott a forgalom, s most januárban - a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest is - forgalom-visszaesést tapasztaltak. A csökkent vásárlókedv tehát nem csak a decemberi túlköltekezés következménye, hanem - részben legalábbis - a Sulinet megszűnésének is betudható. Az árakról szólva a szalonvezető elmondta, hogy csökkentést csak februárban, a meglévő termékek kiárusítása után terveznek, de nem kizárólag a korábban Sulinetben árusított termékek körében.

- Az árakat a piac és a fejlesztés diktálja, így a számítástechnikai eszközöké természetes folyamat részeként folyamatosan csökken, vagyis ugyanazért a pénzért a vásárlók az idő előrehaladtával mindig jobb készüléket kapnak majd - közölte a szakember. Mint mondta, üzletükben a legkelendőbbnek a hordozható számítógépek bizonyultak. S arra a kérdésre, hogy a márka vagy az ár volt a meghatározóbb a vevők körében, így válaszolt az üzletvezető: - A márkát és az árat egyaránt fontosnak tartották vásárlóink, de tapasztalataim szerint, bár az olcsóbb, márkátlan termékek is elkeltek, először mindig a bejáratottabb nevű készülékek fogytak el. Bár, mikor a Sulinet Expressz Program a végéhez közeledett, a márka sokadlagos szemponttá vált, a vásárlók ugyanis már nem nagyon nézték, mit vesznek, csak az számított, hogy legyen valami.

A program megszűnésével járó bevételkiesést kedvezményekkel kompenzálják majd, mondta végül az üzletvezető, hiszen a vásárlókat jól felépített akciókkal továbbra is be lehet majd csalogatni az üzletekbe.

A szintén megyeszékhelyi Euronics Szakáruház üzletvezetője, Vincze Zsolt is pozitív tapasztalatokról számolt be lapunknak, véleménye szerint jó lett volna, ha folytatódik a program. Mint mondta, a tavalyi évben bonyolították a legnagyobb sulinetes forgalmat, melynek keretében náluk is a laptopok voltak a vásárlók által leginkább preferált termékek.

Üzletükben körülbelül tíz százalékkal lettek olcsóbbak a korábban Sulinetben árusított termékek, s nem tapasztaltak különösebb forgalonvisszaesést a program megszűntével sem.

- Év végén sokkal motiváltabbak az emberek a vásárlásra, tehát viszonyítani csak a tavaly januári időszakhoz lehet, ahhoz képest viszont nem érezhető a kereslet visszaesése.

Vincze Zsolt szerint a Sulinet Expresszel a piac egyáltalán nem telítődött:

- Sok háztartásban még mindig nincs számítógép, s ahol van, egy idő után ott is le fogják cserélni, illetve bővíteni fogják, valamint tartozékokat és szoftvereket vásárolnak hozzá, tehát vannak még tartalékok a számítástechnikában. A 2003-ban útnak dított Sulinet Expressz által nyújtott adókedvezmény igénybevételével nagyon sok családnak nyílt lehetősége arra, hogy számítástechnikai eszközökkel szerelje fel háztartását. Szakemberek szerint azonban a piac még korántsem telítődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!