Gazdaság

2006.09.13. 02:29

Kevesebb alma, jobb áron

Zalaegerszeg - Idén tízezer tonnával kevesebb téli alma termést jeleztek a zalai gazdaságok. Az alma azonban nemcsak itthon lett kevesebb, így a piac nem rossz.

nincs nev

Méhes Gáborék gyümölcsöseiben augusztus óta szedik az almát, a család kisebb részben nyári almát is termel. Az összesen 18 hektárnyi, több tagban megoszló gyümölcsösből 7 hektár még nem termő új telepítés, a többin október végéig folyamatos az almaszüret.

- A nyári alma után most a kora ősszel érő gála fajtakört szedjük, pontosabban már a legvégét. Jövő héttől pedig megkezdjük a golden és a jonagored téli almákat, ezeket betárolásra szedjük - mondja Méhes Gábor a lakhegyi gyümölcsösben.

Mint mondja, az idei termés közepes mennyiséget hozott, ők például hektáronként 30-35 tonnás termést várnak, de a tavalyinál mégis kedvezőbbnek ítéli az idei helyzetet.

- Szerencsére a jég elkerült bennünket, ötszáz méterre vonult el a területünk mellett, minimális mennyiség jutott belőle. Piaci szempontból is jobb egy kicsit a helyzet, mert az egész unió területén kevesebb alma termett idén. El lehet adni az almát, és nem volt rossz az induló ára. Mi például a gálákat kilónként és minőségtől függően 60-80 forint között tudtuk értékesíteni. Ezt persze a nagybani mennyiségre kell érteni, amikor a vevő tartályládákban szállítja el a gyümölcsöt. Eddig a zömét nagyobb vevőnek sikerült eladni, de a kiskereskedelemnek, a zöldséges vállalkozóknak is adunk - mondta az idei kilátásokról Méhes Gábor.

A pókaszepetki Zalagrár Kft.-ben, mint Pintér Sándor ügyvezető elmondta, a 65 hektár termő almásból körülbelül 2500 tonna termés várható.

- Átlagos termésnek mondható, hektáranként 30-35 tonnát becsülünk. Sajnos a termés egy részével minőségi gondok lesznek, a csöngetmajori almás kétszer is jeget kapott, a gazdaság taszilómajori gyümölcsösében pedig a vártnál több lett a varasodásos megbetegedés. A termésünk jégveréses része nyilván csak léalmának megy el. Azonban idén a léalmáért is jobb árat fizetnek. Kevés az alma, és a sűrítménykészletek is megfogyatkoztak, keresik a léalmát a feldolgozók, így valószínűleg emelkedni fog még az ára - mondja Pintér Sándor.

A termés java étkezési minőségben kel majd el. A korai gála külföldön, Németországban talált piacra, átszámítva 80-85 forint körüli árat említett az ügyvezető, ami nagyon jó pénz az almáért.

- Körülbelül 10 százalékkal kevesebb az alma egész Európában. Németországban pedig ebben az időszakban még nem érnek a nálunk már leszüretelt almafajták. Ez így van minden évben, ezt az egy-két hetes különbséget, piaci lehetőséget kellett kihasználni - említette az ügyvezető.

A termés java, a golden és egyéb téli almák ára még nem alakult ki, a szakember szerint gyakran előfordul, hogy a kezdeti felfutás után, amikor szinte mindenhol érik, visszaesés következik be. Aki csak teheti - így tesznek Pókaszepetken is - eltárolja a korszerű, védőgázas hűtőtárolójába, és akkor veszi elő - ez akár jövő május is lehet -, amikor ismét megéri eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!