Gazdaság

2006.09.14. 02:29

Csak képesítéssel

Zalaegerszeg - A jogszabály értelmében az ingatlanközvetítői tevékenységet szakképesítéssel lehet csak folytatni. A szakmában dolgozók elismerik, kellenek a tantárgyi ismeretek, de ugyanolyan fontos maga a gyakorlat is.

nincs nev

Dr. Babos István, a városi önkormányzat általános igazgatási csoportvezetője elmondta, az ingatlanközvetítőket 17 éve jegyzik a hivatalnál, az első bejegyzés 1989. február 7-én történt. Azóta összesen 327 magánszemély regisztráltatta magát ingatlanközvetítőként Zala megyében. Évente körülbelül harminccal növekszik a számuk: tavalyelőtt 37-en, 2005-ben 31-en, idén eddig 25-en kérték nyilvántartásba vételüket. Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítői képesítéssel azonban eddig még senki sem regisztráltatta magát a megyében.

Ingatlanközvetítéssel és értékbecsléssel egy éve foglalkozik Mazzag Gábor, a String 2000 Szolgáltató Bt. ügyvezetője, mert mint mondta, talált az ágazatban rációt, ezért is szerezte meg a képesítést.

- Az iskola szükséges, de nem elégséges - nyilatkozta Mazzag Gábor. - Nagy a verseny az ingatlanpiacon, nem árt több vasat a tűzben tartani. Az emberek a komplex szolgáltatásokat igénylik, ezért is foglalkozom a közvetítés mellett hiteltanácsadással.

Hasonló a véleménye Kovács Tibornak, az Otthon Centrum ügyvezetőjének is.

- Nem elég a bizonyítvány, óriási gyakorlatra, felkészültségre van szükség - hangsúlyozta. - Kívülről ez a munka úgy látszik, mintha valamilyen egyszerű jövök-megyek típusú szakma lenne, holott nagy szaktudást és infrastruktúrát igényel.

De vajon elbírja-e a régió ezt a sokszámú ingatlanközvetítőt? Az ügyvezető elmondta, létezik ugyan verseny, de nem nagy a tülekedés. Ugyanis a bizonyítványt szerzők egynegyede marad meg a piacon: a többiek egyáltalán nem dolgoznak az ágazatban, vagy olyan kevés energiát fordítanak az üzletre, hogy kiszorulnak a piacról.

Az anyagiakra rákérdezve Kovács Tibor elmondta, meg lehet élni az ingatlanközvetítésből, de ennek megvan az ára. Mint közölte, a jutalék mértéke egy százaléktól hat százalékig terjedhet. Mindenki annyit próbál érvényesíteni a piacon, amennyit a munkája ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!