Gazdaság

2006.07.18. 02:25

Rendet szeretnének a táblák erdejében

Nagykanizsa - Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban jelentek meg a város és vonzáskörzete területén olyan reklámtáblák, melyekegy részénél feltételezhető, hogy engedély nélkül kerültek kihelyezésre.

nincs nev

Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló KTM-rendelet értelmében egy négyzetméternél nagyobb felületű hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet és reklám-, cég- vagy címtábla kizárólag építési engedély alapján helyezhető ki. Ugyanez vonatkozik fényreklám építésére, elhelyezésére, átalakítására és bővítésére is. - Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény kimondja, hogy az építési hatóság az építtetőt - kérelem hiányában - a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására felhívhatja, vagy az eljárást hivatalból az építtető költségére lefolytathatja - tudtuk meg Nagykanizsa jegyzőjéről, dr. Kelemen Marcelltől. Azokban az esetekben, amikor a tábla vagy a tábla építésével érintett ingatlan tulajdonosa építési jogosultságát nem tudja megfelelően igazolni, a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a törvényes állapot visszaállítására. Ezt azonban nem érdemes kivárni, hiszen a fennmaradási engedély megadása az idézett törvény szerint építési bírság kiszabásával jár együtt.- A szabálytalanul építőknek lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy a helyszíni szemlék kezdetéig megszüntessék, illetve szabályossá tegyék a hirdetéseket - folytatta a jegyző, elárulva erre már nincs mindenhol lehetőség, hiszen az építési hatóság nemrég az Alkotmány utcában helyszíni szemle keretében kezdte meg az ellenőrzést. Az építéshatósági osztály munkatársai az Alkotmány utcát végigjárva több mint harminc óriás reklámtáblát találtak. Voltak olyanok, amelyek alján szerepel a kihelyező neve, így velük felvették a kapcsolatot annak érdekében, hogy kiderüljön van-e érvényes engedélyük. A VIA Kanizsa Városüzemeltetési Kht.-vel pedig egyeztetnek arra vonatkozóan, hogy melyik reklámtáblára adtak ki közterület-használati engedélyt. Amelyikre nincs, a tulajdonosa ellen lefolytatják a szükséges eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!