Gazdaság

2006.07.11. 02:28

Csökkenő cukorrépatermelés

Brüsszel (mti) - Az idén várhatóan 6 százalék-kal csökken a cukorrépa-termelés az EU-ban az új piacszabályozó intézkedések miatt. A reform keretében csökken a gazdák támogatása.

Mórocz Zsolt

Az Eurostat szerint Magyarországon az átlagosnál jóval nagyobb mértékben, 34 százalékkal csökken a cukorrépa termőterülete. Az unió statisztikai hivatala szerint az idén 121,79 millió tonnás cukorrépatermés várható az EU-ban tavaly betakarított 129 millió után, a vetésterület a 25 tagországban az előrejelzés szerint 9 százalékkal 2 millió hektárra csökken. Az EU két legnagyobb cukorrépa-termelő országában, Franciaországban és Németországban 2-2 százalékkal zsugorodik a termőterület, Lengyelországban 15 százalékkal, Olaszországban várhatóan 20 százalékkal. A tavaly novemberben elfogadott, július elsejével életbe lépő cukorpiaci reformmal a negyven éve elzárt uniós cukorpiacot teljesen újjászervezik. Az eredeti, 39 százalékos árcsökkentési javaslathoz képest az uniós mezőgazdasági miniszterek kisebbet, 36 százalékosat fogadtak el, és a kompenzációt is magasabbra, 64,2 százalékra tették az eredetileg tervezett 60 százaléknál. Az új rendszer a tervek szerint 2014/15-ig fennmarad, addig nem várható felülvizsgálat. Az unió azért kívánt cukorpiaci reformot bevezetni, mert az EU tagországaiban a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak. Ez több ország szerint tarthatatlan volt, és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is ebbe az irányba kényszeríti az uniót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!