Gazdaság

2011.12.09. 17:50

17 zalai cég került be a TOP 100-as listába

Közel 2800 milliárd forint volt tavaly a Nyugat-Dunántúli Régió 100 legnagyobb vállalkozásának együttes árbevétele. Megjelent, s pénteken mutatták be a régió TOP 100 kiadványát.

Hajdu Péter

Az említett bevétel egyébként 22 százalékos növekedést tartalmaz 2009-hez, a bázisévhez képest. A régió kamarái, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal együttműködésével született kiadvány harmadik alkalommal látott napvilágot. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál megtartott ismertetőn Mazzag Ferenc, a kamara elnöke a gazdaság pozitív elmozdulásairól tett említést a száz legnagyobb céget felvonultató kiadvány adatai alapján. Bár, mint hozzátette, a régió három megyéje közül sajnos továbbra is Zala a sereghajtó, noha a helyi cégek között is voltak olyanok, amelyek látványosan növelték forgalmukat.

A kiadvány, melyhez a kamaránál lehet hozzájutni, a cégeket a 2010-es nettó árbevételük alapján rangsorolja, és a 2009-es hasonló adat feltüntetésével a gazdasági tendenciára is enged következtetni. Ezen kívül megyénként sorba állítja a legnagyobb 50 céget is.


Dr. Tóth Miklós, a NAV zalaegerszegi igazgatója többek között elmondta, a régiós százas listába árbevétel alapján 17 zalai cég tudott bekerülni a tavalyi árbevétele alapján. Megerősítette, bizonyos fejlődés tapasztalható a tavalyi adatokban, de Zala megye nem tudott közeledni a két fejlettebb gazdaságú megyéhez. Míg győri cégek bevétele tavalyra 22,1 százalékkal, a vasiaké 25,6-del, addig a kiadványban szereplő zalai cégek forgalma csupán 12,3 százalékkal bővült.

A tájékoztatón két TOP 100-as zalai cég vezetője, Balogh Rudolf, a megyei agrárkamara elnöke, a Baki Agrocentrum Kft. vezetője, illetve Istenes István, a ZÁÉV Zrt. termelési igazgatója is szólt cégük fejlődéséről. A ZÁÉV vezeti a zalai listát közel 21,3 milliárd forinttal, ezzel a régiós TOP 100-ban a 19, míg a Baki Agrocentrum a tavalyi 7,3 milliárd forint forgalommal a 70. a régiós listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!