Galambok

2015.10.11. 13:19

Gesztenyefesztivál: A galamboki gesztenyelovag egész éves munkáját díjazták

Galambok - Sokszor szúrós tüskék közül kell szó szerint kikaparni a gesztenyét. Az olykor fájdalmas munka gyümölcse édes. Szombaton a település nyolcadik alkalommal tartott gesztenyefesztivált a plébánia udvarán.

Benedek Bálint

– A gesztenye érték, már a római korban is nagy becsben tartották, virágjának méze kuriózumnak számított – mondta ünnepi beszédében Bertók Ferenc polgármester. – Érdekes, hogy a Kárpátok vonulataitól északra nem érik be a termése, ezért mi magyarok az utolsó végvárai vagyunk a csodás gyümölcsnek.

A polgármester emlékeztetett: a galambokiaknak fontos a gesztenye, hiszen sokaknak kiegészítő jövedelmet jelentett, ezért évek óta fesztivállal tisztelegnek előtte.

A két éve alapított gesztenye lovagrend is jól szemlélteti, mit jelent a dél-zalai településen élőknek az őszi gyümölcs.

– Abból lehet lovag, aki a falu életét bármilyen módon segíti, aktívan kiveszi részét a rendezvények lebonyolításában, segít a szervezésben – mesélte Gál Sándorné alapító. – Ezúttal a misét követően Sas Sándor kapta meg a kitüntető címet, akinek áldozatos munkájára állandóan számíthat a község.

A galamboki gesztenye lovagok, sokat tesznek településükért. Varga Attila (balról), Kálóczi Mátyás, Tar Lászlóné, Gerencsérné Kovács Mónika, Sas Sándor és Gál Sándorné. Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint értékelni kell minden alkalmat, amikor kicsit megállhatunk és beszélgethetünk.

– Korábban a búcsúban lehetett találkozni a távoli rokonokkal, ám mára ez a hagyomány kezd eltűnni a kistelepülések életéből – folytatta Cseresnyés Péter. – Nem kell szomorkodnunk, hisz az ilyen fesztiválok méltó módon lépnek a helyükre, s ünnepi díszbe öltöztetik a falvakat.

A sült szelídgesztenye finom illata belengte a plébánia udvarát. A galamboki Bedike Tibor ízletes tüskés körte pálinkával öblítette le a sült ínyencséget. Egyik barátja, Eigner Tibor erre az alkalomra speciális henger alakú, lyukacsos sütőt készített, melyben gyorsabban pirult a gesztenye. A csapat szerint ahhoz, hogy a gyümölcs a tűz felett megpuhuljon, 20 percre van szükség.

Hasonló véleményen volt a szintén helyi Molnár László is, aki csapatával ököruszály pörköltet főzött a sült gesztenye mellé.

– Számtalan fajtája létezik a különleges gyümölcsnek, de a legízletesebb az aprószemű – így a férfi. – Forrón dunsztba tesszük és akkor könnyebb lefejteni a vastag héját.

Az újudvari Mándó család kézműves gesztenyemasszát készít, s ennek folyamataiból látványos bemutatót tartott.

– Megfőzzük a gesztenyét, majd egy darálón megtörjük – avatott be a részletekbe Mándó Miklósné. – Majd jöhet a munka oroszlánrésze, amikor három speciális szitán keresztül átmorzsoljuk a szemeket. A tiszta és finom porhoz némi cukorszirupot, rum aromát rakunk. A massza pedig tejszínhabbal elkészítve kiváló desszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!