Foci Eb

2016.07.10. 20:58

Portugália Európa trónján! (frissítve)

Saint-Denis – A Portugália–Franciaország összecsapással véget ért az egy hónapon át tartó labdarúgó Európa-bajnokság.

Ferencz Balázs

Eljött hát a vége. Egy hónapos csillapíthatatlan futball-láz szökött a végső magasságokig Franciaországban, az Európa-bajnokság döntőjében. Adott volt a kérdés az összecsapás előtt, Portugália először, vagy a házigazda francia válogatott története során harmadszor ülhet fel Európa trónjára. A finálét megelőző esélylatolgatások többnyire a francia diadalt jósolták, azonban nem volt mindegy, hogy a két ütős lap, a két 7-es közül ki lesz nyerőember, Cristiano Ronaldo, vagy Antoine Griezmann.
Franciaország kezdett aktívabban, a 10. percben Pepe vesztette el a labdát a felhozatal közben, a gallok köszönték szépen, Payet ívelte be rögtön, Griezmann szakadt el őrzőjétől, kiválóan fejelt az Eb csillaga, s Rui Patrício-nak kellett nyújtóznia és a keresztléc alól szögletre paskolnia. Az első negyedóra végén jött a dráma: Ronaldo sírva huppant le a földre, mert úgy tűnt, nem tudja folytatni a játékot Payet néhány perccel azelőtti belépője nyomán, de egy kötéssel a térdén visszatért. Ronaldo csak bicegve követhette Sissoko szólóját, aki a felezővonaltól indult meg, átsuhant a portugál védelmen, majd ballal 20 méterről tüzelt, Rui Patrícionak kellett szögletre tolnia a labdát.

Portugáliának, de főként Santos-kapitánynak újra kellett gondolnia a haditervet, ugyanis C. Ronaldo nem tudta folytatni, hordágyon, vastaps kíséretében hagyta el a pályát. A klasszis kiválása után azonban kiegyenlítette a labdabirtoklási arányt a portugál csapat, de a veszélyt továbbra is Deschamps csapatának játéka rejtette inkább magában. A 34. percben Sissoko villant ismét nagyot, szépen játszotta magát tisztára, majd kemény lövését ismét a portugál portás hárította. A luzitánok eddig sem öldöklő támadásaikról voltak híresek az Eb-n, s most is főként csak a tizenhatos vonaláig jutottak, különösebben nem dolgoztatták meg Lloris kapust. A nem túl magas színvonalú csata szünetében egyik szakvezető sem változtatott. Mintha a portugálok érkeztek volna higgadtabban a második félidőre, s tudták is hozni azt a futballt, ami egyáltalán nem látványos, de az Eb-n már többször is eredményre vezetett. A franciák is inkább óvatos játékot erőltettek, így unalmasan csordogált az Eb-döntő. Aztán a semmiből egyszer csak a csereként beállt Coman varázsolta a labdát Griezmann fejére, de öt méterről a kapu mellé bólintott. A 75. percben ismét a házigazdák előtt adódott lehetőség. Az aktívan játszó Coman adott nagy labdát Giroud-nak, de a csaptár lövését nagy bravúrral védte Rui Patrício. A portugálok 80. percben tornáztatták meg először Llorist, Nani beadása lecsúszott, kiütötte a francia kapus, a labdát pedig rögtön Quaresma ollózta vissza, fogta a portás. A hajrában Sissoko sistergő bombáját védte vetődve a remeklő Rui Patrício, majd a 92. percben Gignac a kapufát találta el, így egyre inkább úgy tűnt, nem lesz döntés a rendes játékidőben.
A hosszabbítás legnagyobb helyzete a portugálok előtt adódott, egy szöglet után Éder puskázott el egy a sanszot az aranyra.
Aztán a ráadás második félidejében Guerreiro parádésan talált el egy szabadrúgást 22 méterre a kaputól, keresztléc mentette meg a góltól a franciákat. Egy perccel később, a 109.-ben már semmi. A csereként beállt Éder középre húzott, és 22 méterről jobbal kilőtte a jobb alsó sarkot, 1-0.
A franciák nem tudtak újítani, így Portugália történetében először felért a trónra, Európa-bajnok lett.
Portugália–Franciaország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Saint-Denis, 81338 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 78.), Adrien Silva (Joaó Mutinho, 67.), Joao Mário – Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gól: Éder (109.)
Sárga lap: Cédric (34.), Joáo Marió (62.), Rui Patrício (120.) ill. Umtit (80.), Koscielny (108.), Pogba (115.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!