Foci

2011.06.06. 13:00

Kassai Viktor amatőrként fegyelmezi a világ legjobb futballistáit

A világ legjobb játékvezetőinek egyike, sőt, talán a legjobb. A legutóbbi BL-döntőt közmegelégedésre dirigálta. A tavaly nyári vb-n négyszer jutott szóhoz, elődöntőt is vezetett. Három évvel ezelőtt az olimpiai döntőt felügyelte Pekingben.

Horog László

 

A nemzetközi sportsajtó egyértelműen pozitív jelzőkkel illette a 35 éves Kassai Viktor ténykedését a Wembleyben rendezett Barcelona-Manchester United BL-fináléban. Működéséről mindent elmond a londoni Daily Telegraph   elemzésének a bíráskodással külön is foglalkozó része, amelyben a vesztes fél oldaláról kapott dicséretet a magyar bíró. Nem voltak vitatkozások, bírókergetés, a mérkőzés nyugodt mederben folyt Kassai Viktor avatott irányítása mellett. Ez volt az a nap, amikor a méltóság visszatért a labdarúgásba.
- A kollégáimmal  már a mérkőzés előtt tisztában voltunk a találkozó jelentőségével, tudtam, hogy a lefújás után fokozott érdeklődés lesz majd, főleg, ha sikerrel túljutunk az összecsapáson. Én nem szeretném értékelni - nem is tehetem, az UEFA azt kéri, konkrét szituációkat ne véleményezzünk - a  munkámat,  a nemzetközi visszhangok pozitívak voltak. Az értékelésre a játékvezetői ellenőr hivatott, aki elemzi az összecsapást, az írásbeli anyagát  nem kaptam kézhez. A meccs után beszéltünk, azt mondta, jó teljesítményt nyújtottunk. A világ futballja erre az összecsapásra figyelt, a földgolyó két legjobb futballklubja találkozott. Egykori  kolléganőm  küldött üzenetet a meccs előtt, jelezte, rajtam a világ a szeme, s hozzátette, óriási a felelősségem. Persze, nem csak nekem, a kollégáimnak is, heten utaztunk a mérkőzésre - mondja Kassai Viktor.

- Az összecsapás könnyebb vagy nehezebb volt, mint korábban gondolta?

- Minden meccs más. Ha azt vesszük, mekkora volt a tét, s mindössze 21 szabálytalanság történt, akkor nem beszélhetünk sportszerűtlen derbiről. Mindkét csapat játszani, futballozni akart, tiszteletben tartotta a másikat és a játékvezetőket. Ebből kerekedett ki a foci ünnepe. Nagy dolog, hogy megálltuk a helyünket a 22 világsztár között, a gyepszőnyegen csak mi, bírók voltunk amatőrök. A hazai játékvezetés körülményei fényévekkel maradnak el a nyugati világban megszokottaktól, mondhatom, itthon kőkorszaki körülmények között végezzük a dolgunkat. 
 

- A finálé élete legnagyobb élményét jelentette?
 
- Ezt talán túlzás lenne kijelenteni, a meghatározók közé tartozik. Ugyanis ritkán fúj valaki a Wembleyben, ráadásul nekem ez pár hónapon belül másodszor sikerült, szeptemberben az Anglia-Bulgária találkozót dirigáltam. Az ember tartalmas életének sok csúcspontja van, nem kell feltétlenül rangsorolni. Kérdezték, az olimpiai döntő vetekedhet-e a Bajnokok Ligája fináléjával. Az sem kis dolog, de a BL-döntő rangban megelőzi, a súlya, a tétje, a felelőssége nagyobb. Ez az európai klubfutball csúcseseménye. A kontinensünk labdarúgása pedig a világon a legerősebb, ezért kijelenthető, a klubfutball legnagyobb eseményén kaptam feladatot. Az olimpia sok sportágban mindenek feletti, semmihez nem mérhető, a futballban ez nem így van. Fontos, hogy a kollégákkal ne görcsöljük túl az összecsapásokat, az átlagéletkorunk 34 év, fiatalok vagyunk, elég lazák és jókedvűek.

- A meccs előtt két nappal adták ki a hírügynökségek, hogy Kassai a dirigens. Ön mikor tudta meg?

- A mérkőzés előtt tíz nappal. Előzőleg már eljátszottam a gondolattal, akár én is lehetek a dirigens. Ugyanis a nyolcaddöntő után nem adtak feladatot, ugyanakkor több, esélyesnek tartott bíró az elődöntőben kapott munkát. Aki pedig ott bíráskodik, az döntőt aligha vezet. Én tudtam meg legelőször, ám senkinek sem mondhattam el, a magyar szövetség vezetőinek sem. A dolog akkor kerül nyilvánosságra, amikor az UEFA hivatalos közleményben tudatja.
 
- Többen állítják, a tavalyi vb-döntőt azért nem ön vezette, hanem a 39 esztendős, angol Howard Webb, mert 34 évesen túl fiatalnak találták. Ez igaz lehet?

- Ez már a múlt. Valóban fiatalnak számítok a nemzetközi elitben. Ám a BL-döntő is bizonyította, nem a kor számít, hanem a teljesítmény. A kollégáimmal el kellett jutnunk odáig, hogy egy ilyen súlyú meccset ránk bízzanak, nem csak én voltam jó formában az idényben, a csapatom is, végig egyenletesen teljesítettünk. Ahogy egy fiatal labdarúgó is lehet meghatározó, úgy egy fiatal bíró is. A döntő a kilencedik feladatom volt a 2010/2011-es idényben, előzőleg egy Európa-liga, öt BL- és két Eb-selejtező.

- A tavalyi vb után hónapokon át kénytelen volt a hazai másodosztályban ténykedni, ugyanis a hazai élklubok úgyszólván leiratkoztak önről, jelezték: nem szeretnék, ha Kassai Viktor vezetné a meccseiket. Mit gondol, ez ősszel újra bekövetkezhet?
 
- Nem tudom. A futballban bármi előfordulhat. Egy-egy hétvégén nyolc mérkőzés van az élvonalban, ugyanakkor tizennyolc bíró vár bevetésre, tehát egy hétvégén nem vezethet mindenki az NB I-ben.

Négyszer dirigálhatott Dél-Afrikában

Az idei  BL-döntőnek a tavaly nyári, dél-afrikai   világbajnokságon remek teljesítményével  ágyazott meg Kassai Viktor. A csoportmeccsek során rá  osztották a Brazília-Koreai NDK, az Uruguay-Mexikó  találkozót, a nyolcaddöntők során az Egyesült Államok-Ghána derbit, végül  pedig a Németország-Spanyolország elődöntőt vezette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!