Foci

2010.08.11. 02:29

Andráshidai "aranybánya"

Zalaegerszeg - A megyei labdarúgó-bajnokság első osztályában, az ifjúsági csapatok mezőnyében legutóbb a Kentaur Andráshida együttese szerezte meg a bajnoki címet.

Bóbics László

 

- Tavaly az 5. helyen végeztünk, egy eléggé megfiatalított gárdával. Az akkori átalakítás pedig most beérett - jelentette ki Kirschner Béla, a csapat edzője. - Hármas feladata van a mi klubunkban az ifjúsági együttesnek. Az első és a legfontosabb, hogy minél több olyan játékost neveljünk, aki az első csapatban helyet követel magának. A másodlagos kérdés pedig az, hogy játéklehetőséget kapjanak azok a tehetséges fiatalok, akik már a felnőttek között vannak, de abban az együttesben nem jutnak még mindig szóhoz. Lehet, hogy meglepő, de nálunk csak a harmadik helyen szerepel az eredményesség.

- Meglehetősen jól szerepeltek, a tavasszal nagyon masszív volt a védekezésük, de a támadásra sem panaszkodhattak.

- Kétségtelen, hiszen a tavaszi szezonban mindössze 6 gólt kaptunk, hazai pályán pedig tavaly októberben zördült meg a hálónk utoljára. Aki járatos a futball világában, az tudja, hogy az ilyen fegyelmezett védekezéshez nagyon jó kollektívát kell alkotnia a keret labdarúgóinak. Mi tulajdonképpen mindig így gondolkodunk: nem egy-egy személyre próbáljuk felépíteni a gárdát, hanem igazi csapatot akarunk kialakítani. Akik odakerülnek a felnőttekhez, ők tudják, hogy nálunk nem sztárok játszanak, hanem olyan labdarúgók, akik mindent megtesznek az együttes sikeréért. A mi klubunknál az a szokás, hogy a fiatalok képzésére az átlagosnál is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Ezt bizonyítja az is, hogy év közben öt játékos került fel a felnőtt csapathoz. Erre talán még a bajnoki aranynál is büszkébb vagyok, hiszen azt bizonyítja, hogy jó úton járunk. A tehetséges fiatalokból olyan labdarúgókat nevelünk, akik képesek a felnőttek mezőnyében is helytállni. Hosszú távon azt hiszem csak ennek az elképzelésnek van értelme, mert mi nem vagyunk olyan anyagi helyzetben, hogy drága futballistákat vásároljunk.

 


- Azt beszélik, elég egyedi stílusuk van.

- Azt nem mondanám, hogy egyedi, de a mai átlagtól elüt. Megpróbálom a régi, konzervatív stílust alkalmazni, a lapos játékot erőltetni és a széleket kihasználni. Ahhoz, hogy sokat és pontosan tudjunk passzolni, rengeteget kell edzeni, csak így lesznek labdabiztosak a játékosaink.

- Mit vár az új szezontól?

- Szép szakma az edzői. Most éppen azért, mert szinte teljesen szétestünk és egy új együttest kell kialakítani. Az embernek évről évre mindig nagyon oda kell figyelni, kik azok a gyerekek, akikre a következő években számíthat. Már most megvannak az elképzelések, s remélhetőleg egy-két év múlva ismét profitálunk belőle.

A teljesség kedvéért: a bajnokság gólkirálya a zalaszentbalázsi Hajmási Péter lett 36 góllal, mögötte az egyaránt andráshidai Huber Ádám és Kovács Bálint végzett 33, illetve 28 találattal.

MAJD A FELNŐTTEK KÖZT KIDERÜL...

Az andráshidaiak évről évre meglehetôsen sok játékost próbálnak felnevelni és közülük többen helytállnak aztán a felnőttek mezőnyében is. Kirschner Béla irányításával az ifjúsági együttes tagjai olyan szemléletben dolgoznak, hogy ha a tehetséges gyerekek a felnôttek közé kerülnek, ne érjék őket váratlanul az ottani viszonyok, követelmények. A megyei bajnok ifjúsági csapat edzője egyébként elmondta: az „aranyos” kollektívából nem akar kiemelni senkit. A magasabb osztályban majd kiderül, közülük ki, mire hivatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!