Foci

2015.10.17. 11:54

Igazi István a munkában hisz

A ZTE első NB I B-s góljának szerzője volt, sajnálatos sérülése miatt a pedagógus pályát választotta. Nagyon sok sportoló pályafutását indította el, köztük közel ötven, későbbi NB I-es labdarúgóét is.

Igazi István Mikekarácsonyfán született 1945. szeptember 16-án. A középiskola 3. osztályától a ZTE igazolt labdarúgója volt. A zalaegerszegi Zrínyi gimnáziumban érettségizett, majd Pécsett matematika-fizika tanári diplomát szerzett. A főiskola mellett is aktívan sportolt, többször magára ölthette a ZTE akkor még zöld-fehér mezét. Fizikális felépítése, akaratereje miatt mindig a csapat egyik legjobbja volt.

A zalai labdarúgás emlékezetés éve volt 1968, négy csapat (ZTE, Nagykanizsai Bányász, Zalaegerszegi Dózsa, Nagykanizsai VTE) vívott nagy csatákat az NB II Nyugati csoportjában. A zalaegerszegi szurkolók nagy örömére a ZTE a lett a bajnok, és először jutott fel az NB I B-be.

- Nem volt könnyű helyzet, a csehszlovákiai bevonulás miatt több játékosunkat behívták katonának. Túlnyomóan zalaiak voltunk a csapatban. Mindent megtettünk a győzelmekért, megszakadtunk, mert tudtuk, másképp nem mehetünk végig a városon - emlékezett Igazi István.

Aki 1969. március 2-án sporttörténeti esemény főszereplője volt. A ZTE régi salakos edzőpályáján, Bita József jobbról becsavart szögletét a Videoton hálójába fejelte, a ZTE első NB I B-s gólját szerezve meg. A bajnokság végén az előkelő 3. helyen végzett a csapat, Igazi István jó játékának is köszönhetően. Aztán egy sajnálatos lábtörés miatt néhány hónap kihagyás következett, két évvel a sérülés után, alig 25 évesen pedig felhagyott az aktív játékkal.

A Landorhegyi Általános Iskolában tanított, később kinevezték igazgatónak, 1998-tól az andráshidai Öveges iskola vezetője volt. Labdarúgóedző képesítést is szerzett, a ZTE utánpótlásában Horváth Győző, Huszár Imre, Preisinger Sándor, Lendvay Miklós, Czigány Csaba is a tanítványa volt. Két lánya is pedagógus, öt unokája teszi boldoggá nyugdíjas éveit. A zalaegerszegi közgyűlés 2006-ban Pro Urbe-díjjal tüntette ki.

- Boldog vagyok, hogy sok tehetséges fiatalt elindíthattam a sikerek felé. Nagyon ügyes tanítványaim voltak, többször szerepeltünk az Úttörő Olimpiák döntőiben. A sikerért mindent megtettünk, fegyelmezetten dolgoztunk, mert ez az alapja mindennek - emlékezett Igazi István.

 

Ezek is érdekelhetik