Foci

2013.12.21. 12:22

A kapitány magyar

Vagy tréfás kedvükben lehettek a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetői, vagy egyszerűen csak gondoltak egyet és mindent a feje tetejére állítottak: azzal ugyanis, hogy Pintér Attilát nevezte ki az MLSZ elnöksége a válogatott élére, minden korábbi nyilatkozattal szembe ment.

Kerkai Attila

A megalázó, 8-1-es hollandiai sokk után a magyar futball újra (sokadszor...) „forradalmi hangulatba" került, előkerültek a reformerek, azok támogatói és persze az örök pesszimisták,  na meg  a  „megmondók" – ahogy lenni szokott. Nincs benne semmi új, ennél többre - sajnos - nem jutott az elmúlt évtizedekben a honi labdarúgás. Egy valamiben viszont mindenki egyetértett, így a szövetség vezetői is az október 11. sokk után:  külföldi kapitány kell!  Valószínűleg  azért, mert  most éppen egy magyar szakember (Egervári Sándor) bukott el a soros vb-selejtezőben. Amúgy pedig amikor külföldi kapitánnyal (Lothar Matthaus,  Erwin Koeman) esett meg ugyanez válogatottunkkal, naná, hogy magyar kapitányért kiáltott mindenki. Aki, ugyebár, ért a játékosok nyelvén. A két említett úriemberen kívül Jenei Imre  irányította még csapatunkat, aki hivatalosan külföldinek számított,  de nemzetközileg elismert,  jó szakember volt  és magyar.  Aztán vele sem ment...

Az a tény, hogy lassan készülni kell  a 30 éves kerek évfordulóra, amikor válogatottunk világversenyre jutott ki (1986, Mexikó) azt mutatja: nincs benne a magyar futballban a legjobb 24 vagy 32 mezőnye. Pintér Attila kinevezésével pedig egy újabb „kísérlet" következik. Olyan szakember kapott megbizatást, aki végigjárta a szamárlétrát. Nem túl idős, de kellően tapasztalt, hiszen az FTC-vel  és a Győrrel is nyert bajnokságot. Hazai pályán tehát sikeres.  És persze kellően karakteres edző, akinek a habitusa ugyan nem mindenkinek tetszik, de nem ezért kell majd szeretni a kapitányt, hanem az eredményeiért. Mondom, nincs semmi baj Pintér Attila kinevezésével, hiszen úgyis mindent az „alapanyag",  vagyis a játékoskeret dönt majd el. Minden más  (taktika, pszichológia, válogatási elvek, satöbbi...)  valóban komoly tényező, de  ha nincs minőség a játékosokban,  nem lehet csodát várni. Pintér Attila első nyilatkozataiból pedig az derült ki, hogy hisz a sikerben, van benne elszántság és hit, ami jó. Az pedig kifejezetten tetszik benne, amit korábban és most sem felejtett el megemlíteni, pedig most  a szakma csúcsára ért, hogy honnan indult el.  Ez egy olyan vonás, amely egyfajta alázatot is takar  a futballal szemben.

Úgyhogy kíváncsian várjuk,  Attilával mire megyünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!