Foci

2011.05.27. 17:24

Gyula bácsi csapata: aki mesterhármast ér el, tízezer forintot kap

Önzetlen támogatók nélkül a mai világban a sport nem működhet – igaz ez a labdarúgás megyei szintjén is. Ezért van, hogy a Zalalövői TK-t nem csak tavaszi eredményei, de egy bizonyos Györkös Gyula nevű nyugdíjas miatt is sokan irigylik mostanság.

Bóbics László

– Gyula bácsi nélkül bajban lennék... – ismerte el Kövesi Vilmos, a ZTK vezetője. S hogy ki az a Györkös Gyula? Köztiszteletben álló ember a településen, a sportolók pedig egyenesen ódákat zengenek róla.

– Harminchét évet éltem Angliában, 1993-ban jöttem haza – mesélte a 74 éves mecénás. – Gyárban dolgoztam, megnősültem, lett két családom, és kint is közösségi ember voltam. A romániai forradalom idején például a londoni Mindszenty-ház szervezésében jelentős összeget gyűjtöttünk össze, és Budapestről kamionnal szállítottuk az élelmiszert Erdélybe.


– Hogyan került kapcsolatba a lövői futballal?

– A nővérem, a rokonság egy része itt él a faluban. Én most is így hívom, számomra Zalalövő sosem lesz város. Hazatérésemkor Egerszegen vettem lakást, és a ZTE meccseire jártam, de a kötődés miatt az újságban követtem a lövőiek szereplését is. Aztán olvastam a nehézségeikről, s azon kaptam magam, hogy egyre több meccsen itt vagyok.

– Ma pedig már tagja a klub elnökségének is.

– Amikor Kövesi Viliék vették át a vezetést, beszerveztek. Előtte is segítettem, azóta pedig minden meccsen ott vagyok, újabban már a serdülők találkozóin is, mert a gyerekek megkiabáltak: „Gyula bácsi, közénk sosem jön el?” Annak idején, amikor még a helyi serdülőben fociztam, mindig a nagyok közé vágytam, most viszont fordult a helyzet, a fiatalok között is jól érzem magam. Ők a jövő, rájuk kell alapozni, ezért ha tehetem, ott vagyok a bajnokikon, és egy-két aprósággal segítek nekik is.

– De az idősebbek sem panaszkodhatnak...

– Nyugdíjas vagyok, a támogatás összegéről nem akarok beszélni. Meccsnapokon hozom-viszem az Egerszegen élő gyerekeket, s egy összeget minden évben adok.


– Állítólag a mesterhármas is jól fizet.

– Valóban: aki egy bajnokin három gólt rúg, annak egyből adok tízezer forintot. Eddig hárman éltek a lehetőséggel. Nem vagyok gazdag, de segítek. Azt viszont nem értem, a település vezetőinek egy része miért nem jön ki többször a pályára. Angliában ez hivatali kötelesség, de amúgy is megtiszteltetés az elöljáróknak, hogy a területükön aktív és sikeres közösség tevékenykedik. Nemcsak szorítanak nekik, de azt is megkérdezik, miben segíthetnek. Ez nálunk még nem divat. A ZTK elöljárói, a megszállott edző és a sportágat szerető, Lövő sikeréért küzdő gyerekek több törődést érdemelnének.


CSEMEGÉK A 27. FORDULÓBÓL
A megyei bajnokság I. osztályában két rangadó is jut a hétvégére. A listavezető Technoroll Teskánd (55 pont) a 3. Zalaszentgrót (50) vendége lesz, a 2. Kentaur Andráshida (51) pedig az 5. Egervárhoz (46) látogat. Érdekes lehet a 4. Zalakaros (49) tótszentmártoni meccse is. Meg kell jegyezni: a Teskánd egy meccsel többet játszott. A II. osztályban délen, a bajnokesélyes Szepetnek Gutorföldét fogadja, míg északon a listavezető Vonyarcvashegy a Kertváros-Ságodhoz látogat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!