Foci

2011.05.29. 07:53

BL-döntő 2011: Barcelona - Manchester United 3:1 (1:1)

A labdarúgó Bajnokok Ligája (BL) londoni döntőjében az angol Manchester United és a spanyol FC Barcelona találkozott egymással. A találkozón Kassai Viktor fújta a sípot, a találkozót a nagy fölényben futballozó Barca nyerte 3:1-re, a magyar játékvezető nagyvonalúan vezette a kiváló meccset.

MTI

FC Barcelona: Victor Valdes - Daniel Alves, Gerard Pique, Javier Mascherano, Eric Abidal - Sergio Busquets (Puyol 88. p.) , Xavi, Andres Iniesta - Pedro (Affelay 92.p.9, Lionel Messi, David Villa (S. Keita 86.p.)
    
Manchester United: Edwin van der Sar - Fabio (Nani 69.p.), Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Antonio Valencia, Michael Carrick (Scholes 77.p.), Ryan Giggs, Park Dzsi Szung - Wayne Rooney, Javier Hernandez.

 

A  Bajnokok Ligája-döntőben győztes klub 53 millió euróval többet kasszírozhat ellenfelénél, összesen 126 millió eurót, azaz egy magyar élvonalbeli futballcsapat éves költségvetésének több mint negyvenszeresét. Az előzményeket itt olvashatja el.

Ahogy az várható volt, taktikai harccal kezdődött a meccs, az angol csapat nem engedte kibontakozni a Barcelonát. Az első helyzetféle a 8. percben alakult ki, ekkor egy előre zúzott labdára Rooney rajtolt, azonban Valdes kapus tigrisugrással mentett előle. Katalán válasz: David Villának csúszott be Ferdinand a tizenhatoson veszélyes szituációban.

 Ahogy azt melegítőkrémmel impregnált öreg szakíró rókák mondanák: az iramra nem lehet panasz, de ezt tudtuk előre, hogy két expresszvonat sebességű csapat futballozik szombat este.

Egy kicsit változott a meccs képe: áttelepült a Barcelona a Manchester térfelére, egyelőre különösebb hatás nélkül. De aztán mégis csak van eredménye a felvonulásnak: 16. percben Xavi tette jobbról középre a labdát,  Pedro megelőzte a védőket, de hat méterről mellé vágta a beadást.

Felpörgött a Barcelona: Messi első szlalomja végén a passz nem sikerült a 18. percben. Nem értünk a futballhoz, de úgy érzékeljük, hogy a Manchester a kontrákban és Rooneyban bízik, míg a Barcelona a szokás sokpasszos játékával akar nyerni.

David Villa bikázott kapura a 20. percben 18 méterről, fél méterre mellé. A MU bal oldala tűnik sebezhetőnek - David Villa ezúttal erről az oldalról lőtt kapura, a kapus védett.

A 22. percben Messi lendült meg, az utolsó pillanatban sikerült egy vészfékes becsúszással megállítani a tizenhatoson belül.

Három perc múlva  letámadás után szerzett labdát a Barcelona, Ferdinandot ezúttal sem tudta átverni Messi.

27. perc: 1:0 a Barcelonának: Xavi látta meg a tizenhatoson feltűnő Pedrót, a középpályás átvette az álompasszt és úgy lőtte a labdát rövid sarokba, hogy van der Sar-nak esélye sem vot hárítani.

Mondhatnánk, megrogyott a góltól a Manchester, a Barcelona egy kicsit hátrébb vitte az állásait.

34. perc: 1:1 - Rooney indított elképesztő erejű rohamot, passzával fenéken lőtte Giggs-t, a középpályás azonban így is le tudta készíteni a csatárnak a labdát a tizenegyes pontra, aki a jobb felsőbe bombázott, rácáfolva arra, hogy  megszédült az előző ütéstől a MU.

(Magyar meccs gyakorlatához híven megpróbáltuk a képeket kibányászni a hírügynökségi rendszerből, ám itt jóval gyorsabb a tempó, mire netképes lett a fotó, kiegyenlítettek az angolok.)

37. perc: Messi kevergetése után Xavi lőtt fölé.  Most megint sürgősebb lett a futball a katalán csapatnak.  A nagy pörgésben Barcelona helyzet: Messi elé tette vissza a labdát az ötösön belülre David Villa, a csatárra hárman csúsztak, nem csoda, hogy nem találta meg a játékszert a nagy tömegben (44. perc).

Szünet, fotófronton rendezzük a sorokat és közben nézzük az összefoglalót és módfelett sajnáljuk, hogy nincsen minden második héten BL-döntő. Találunk egy remek fényképet, nagyjából a témába vág, vagyis futball, igaz hazai: az NB II-es Diósgyőr feljutását ünneplik a drukkerek, két csinos hölgy pózol egy vélhetően zsákmányolt, kissé viharvert, éles csukával, amiben benne ragadt egy kis darab aranyláb. Rooney egyenlító góla egyelőre még a mátrixban kering, viszont Kassairól komoly kollekció érkezett.

Folytatás, kezdődik a második félidő, a Barcelona azzal kezdte, hogy a hálóig préselte a Manchestert, több lövés is levágódott a védőfalról. A túloldalon Rooney rontott előre dühöngő bikaként, ketten fékezték meg.  A Barcelona folyamatosan keresi a lyukakat az angol védőfalban, a csatárok, középpályások oda teszik be a labdákat a mélységből érkező társaknak.

52. perc: mint kés a vajban, úgy ment át Daniel Alves az angol védővonalon,éles szögből lőtt, van der Sar spárgázott, Messi finom emelését szögletre fejelték.

Két perc múlva Messi rock and roll és 2:1: a komplett védelem nézte, hogy a csatár megindul, majd 22 méterről ballal úgy bombázott a kapu közepébe, hogy van der Sar ismét esélytelenül vetődött.

Az angolok próbáltak felpörögni, a katalánok azonban most nem engedték annyira magukra őket, mint az első félidőben. A 63. percben megint Messi: lefordult a védőkről, a kapus ezúttal azonban lábbal védett. Egy perc múlva majdnem 3:1 lett, Alves kapott jó labdát a jobb oldalon, ezúttal nem akart az alapvonalról gólt lőni, Messihez játszott, aki sima lövés helyett sarokkal akart gólt lőni négy méterről - nem jött össze. Xavi bombája viszont majdnem beakadt egy perc múlva, van der Sar nagyot védett - hogy aztán ismét ezt tegye, egy újabb lövés után.

Az angolok tizenhatosén egyérintőzik a Barcelona, ha most gólt lőnek, akkor biztosan eldőlt a meccs, macska-egér játékot láttunk az elmúlt percekben.

69. perc: meg is van a találat, Messi-szóló után megszerezték, majd elvesztették a labdát az angolok, David Villa a tizenhatos körívén tiszta lövőhelyzetben volt, és mivel elé tették a labdát, a csatár betekerte a felsőbe 3:1.

A középkezdés után Rooney majdnem leklónozta a gólt, emelése azonban a háló tetején landolt. Közben megérkezett a csatár egyenlítő találata a hírügynökségi rendszerben, de nem mertünk nekilátni, mivel még mindig nagyon pörög a meccs, az angolok a harmadik gól után nagyon megtolták a Barcelonát. A katalánok úgy döntöttek, csökkentett üzemmódban nyomják le a hátralévő 12-13 percet.

Egy kis izgalom, David Villa kezét érintette a labda tizenhatoson belül, a magyar játékvezető csapat azonban nem látott szándékosságot. Hogy iszonytató közhelyet írjunk, ha a MU rövid időn belül nem szerez gólt, akkor bizony szomorú statiszták lesznek a Barcelona ünnepléséhez.

A nagy angol gyömöszölés közben egy említésre méltó helyzet: Nani lőtt 17 méterről mellé.

Egy perc van hátra, a Barcelona már nem erőlteti a futballt, az angolokat még viszi előre a szívük, a katalánok labdatartásos játékot mutatnak be. Iniesta még megpróbálta átemelni a kapust, de aztán Kassai lefújta a találkozót.

A meccs képlete egyszerű volt: a Manchester Unitednek meg kellett volna akadályoznia, hogy a Barcelona futballozzon, ez azonban nem sikerült, a második félidőben negyedóra alatt egyértelművé tették a katalánok, hogy erősebb és jobb csapat, így ők nyerték a Bajnokok Ligáját 2001-ben.  

A Barcelona sikerével a spanyolok 13 diadallal immár egyedül vezetik a nemzetek rangsorát a legrangosabb európai kupasorozatban, eddig az olaszokkal holtversenyben álltak az élen.
   
A kupát Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke adta át, ám formabontó módon a csapatkapitány helyett Eric Abidal vehette először a kezébe, akinél márciusban májtumort diagnosztizáltak.

OLDALTÖRÉS: A spanyolok élre ugrottak

A spanyolok élre ugrottak

A spanyolok élre ugrottak

A spanyolok élre ugrottak

Az FC Barcelona szombati sikerével a spanyolok 13 diadallal immár egyedül vezetik a nemzetek rangsorát a legrangosabb európai kupasorozatban, azaz a Bajnokok Ligájában. Eddig az olaszokkal holtversenyben álltak az élen.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az angolok állnak 11 elsőséggel. Spanyolországból a Real Madrid kilenc, az FC Barcelona négy sikerrel büszkélkedhet. Az olaszok közül az AC Milan hét, az Internazionale három, a Juventus pedig két alkalommal bizonyult a legjobbnak. Anglia képviseletében az FC Liverpool öt, a Manchester United három, a Nottingham Forest két, míg az Aston Villa egy győzelmet szerzett.
   
A nemzetek rangsorában a negyedik helyen a németek a hollandokkal osztoznak hat-hat végső sikerrel. A Bayern München négyszer, a Hamburger SV és a Borussia Dortmund egyszer-egyszer diadalmaskodott, a németalföldieknél pedig az Ajax Amsterdam négy, a Feyenoord és a PSV Eindhoven egy-egy idényben volt a legjobb.
   
Portugália négy (Benfica és FC Porto 2-2), míg Franciaország (Olympique Marseille), Románia (Steaua Bucuresti), Jugoszlávia (Crvena zvezda) és Skócia (Celtic Glasgow) egy-egy győzelmet ünnepelhetett.
   
Magyar együttes soha nem jutott BEK-döntőbe. A Vasas (az elődöntőben: Real Madrid-Vasas 4-0, 0-2) az 1957/58-as, a Győri ETO (az elődöntőben: Benfica-Győr 4-0, 1-0) az 1964/65-ös, míg az Újpesti Dózsa (az elődöntőben: Bayern München-Újpest 1-1, 3-0) az 1973/74-es kiírásban került a legjobb négy közé.

A győztes FC Barcelona

FC BARCELONA:
alapítva: 1899
színe: gránátvörös-kék
stadion: Camp Nou (befogadó képesség: 99.354 fő)
vezetőedző: Josep Guardiola (2008 júniusa óta)
   
Legnagyobb hazai sikerei:

spanyol bajnok: 21
Király Kupa-győztes: 25
spanyol Ligakupa-győztes: 2
spanyol Szuperkupa-győztes: 9
   
Legnagyobb nemzetközi sikere:

BEK- és BL-győztes: 4 (1992, 2006, 2009, 2011)
KEK-győztes: 4 (1979, 1982, 1989, 1997)
UEFA Kupa-győztes: 3 (1958, 1960, 1966)
európai Szuperkupa-győztes: 3 (1992, 1997, 2009)
klub világbajnok: 1 (2009)

 

OLDALTÖRÉS: A finálék: 1981-2011

 

 

 

A finálék: 1981-2011

1981: FC Liverpool-Real Madrid 1-0
gólszerző: Kennedy

1982: Aston Villa (angol)-Bayern München 1-0
gólszerző: Withe

1983: Hamburger SV-Juventus 1-0
gólszerző: Magath

1984: FC Liverpool-AS Roma (olasz) 1-1, 11-esekkel: 4-3
gólszerzők: Neal, illetve Pruzzo

1985: Juventus-FC Liverpool 1-0
gólszerző: Platini

1986: Steaua Bucuresti (román)-FC Barcelona 0-0, 11-esekkel: 2-0

1987: FC Porto (portugál)-Bayern München 2-1
gólszerzők: Madzser, Juary, illetve Kögl

1988: PSV Eindhoven (holland)-Benfica 0-0, 11-esekkel: 6-5

1989: AC Milan-Steaua Bucuresti 4-0
gólszerzők: Gullit, Van Basten 2-2

1990: AC Milan-Benfica 1-0
gólszerző: Rijkaard

1991: Crvena zvezda (jugoszláv)-Olympique Marseille (francia) 0-0, 11-esekkel: 5-3

1992: FC Barcelona-Sampdoria (olasz) 1-0 - hosszabbítás után
gólszerző: R. Koeman

1993: Olympique Marseille-AC Milan 1-0
gólszerző: B. Boli

1994: AC Milan-FC Barcelona 4-0
gólszerzők: Massaro 2, Savicevic, Desailly

1995: Ajax Amsterdam-AC Milan 1-0
gólszerző: Kluivert

1996: Juventus-Ajax 1-1, 11-esekkel: 4-2
gólszerzők: Ravanelli, illetve Litmanen

1997: Borussia Dortmund (német)-Juventus 3-1
gólszerzők: Riedle 2, Ricken, illetve Del Piero

1998: Real Madrid-Juventus 1-0
gólszerző: Mijatovic

1999: Manchester United-Bayern München 2-1
gólszerzők: Sheringham, Solksjaer, illetve Basler

2000: Real Madrid-FC Valencia (spanyol) 3-0
gólszerzők: Morientes, McManaman, Raúl

2001: Bayern München-FC Valencia 1-1, 11-esekkel: 5-4
gólszerzők: Effenberg (11-esből), illetve Mendieta (11-esből)

2002: Real Madrid-Bayer Leverkusen (német) 2-1
gólszerzők: Raúl, Zidane, illetve Lúcio

2003: AC Milan-Juventus 0-0, 11-esekkel: 3-2

2004: FC Porto (portugál)-AS Monaco (francia) 3-0
gólszerzők: Carlos Alberto, Deco, Alejnyicsev

2005: FC Liverpool-AC Milan 3-3, 11-esekkel: 3-2
gólszerzők: Gerrard, Smicer, Xabi Alonso, illetve Maldini, Crespo 2

2006: FC Barcelona-Arsenal (angol) 2-1
gólszerzők: Eto,o, Belletti, illetve Campbell

2007: AC Milan-FC Liverpool 2-1
gólszerzők: Inzaghi 2, illetve Kuyt

2008: Manchester United-Chelsea (angol) 1-1, 11-esekkel: 6-5
gólszerzők: C. Ronaldo, illetve Lampard

2009: FC Barcelona-Manchester United 2-0
gólszerzők: Eto,o, Messi

2010: Internazionale-Bayern München 2-0
gólszerző: Milito 2

2011: FC Barcelona-Manchester United 3-1
gólszerző: Pedro, Messi, Villa, illetve Rooney

 

OLDALTÖRÉS: A finálék: 1956-1980

 

 

 

A finálék: 1956-1980

1956: Real Madrid (spanyol)-Stade Reims (francia) 4-3
gólszerzők: Rial 2, Di Stefano, Joseito, illetve Leblond, Hidalgo, Templin

1957: Real Madrid-Fiorentina (olasz) 2-0
gólszerzők: Di Stefano, Gento

1958: Real Madrid-AC Milan (olasz) 3-2 - hosszabbítás után
gólszerzők: Di Stefano, Rial, Gento, illetve Schiaffino, Grillo

1959: Real Madrid-Stade Reims 2-0
gólszerzők: Mateos, Di Stefano

1960: Real Madrid-Eintracht Frankfurt (német) 7-3
gólszerzők: Puskás 4, Di Stefano 3, illetve Stein 2, Kress

1961: Benfica (portugál)-FC Barcelona (spanyol) 3-2
gólszerzők: Aguas, Augusto, Coluna, illetve Kocsis, Czibor

1962: Benfica-Real Madrid 5-3
gólszerzők: Eusebio 2, Aguas, Cavem, Coluna, illetve Puskás 3

1963: AC Milan-Benfica 2-1
gólszerzők: Altafini 2, illetve Eusebio

1964: Internazionale (olasz)-Real Madrid 3-1
gólszerzők: Mazzola 2, Milani, illetve Felo

1965: Internazionale-Benfica 1-0
gólszerző: Jair

1966: Real Madrid-Partizan Beograd (jugoszláv) 2-1
gólszerzők: Amancio, Serena, illetve Vasovic

1967: Celtic Glasgow (skót)-Internazionale 2-1
gólszerzők: Gemmel, Chalmers, illetve Mazzola

1968: Manchester United (angol)-Benfica 4-1 - hosszabbítás után
gólszerzők: B. Charlton 2, Best, Kidd, illetve Graca

1969: AC Milan-Ajax Amsterdam (holland) 4-1
gólszerzők: Prati 3, Sormani, illetve Vasovic

1970: Feyenoord (holland)-Celtic Glasgow 2-1 - hosszabbítás után
gólszerzők: Israel, Kindvall, illetve Gemmel

1971: Ajax Amsterdam-Panathinaikosz (görög) 2-0
gólszerzők: Van Dijk, Haan

1972: Ajax Amsterdam-Internazionale 2-0
gólszerző: Cruyff 2

1973: Ajax Amsterdam-Juventus (olasz) 1-0
gólszerző: Rep

1974: Bayern München (német)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1
gólszerzők: Schwarzenbeck, illetve Luis

Bayern München-Atlético Madrid 4-0 - megismételt mérkőzés
gólszerzők: Hoeness, Müller 2-2

1975: Bayern München-Leeds United (angol) 2-0
gólszerzők: Roth, Müller

1976: Bayern München-St. Étienne (francia) 1-0
gólszerző: Roth

1977: FC Liverpool (angol)-Borussia Mönchengladbach (német) 3-1
gólszerzők: McDermott, Smith, Neal, illetve Simonsen

1978: FC Liverpool-FC Bruges (belga) 1-0
gólszerző: Dalglish

1979: Nottingham Forest (angol)-Malmö FF (svéd) 1-0
gólszerző: Francis

1980: Nottingham Forest-Hamburger SV (német) 1-0
gólszerző: Robertson

 

OLDALTÖRÉS: Negyedszer nyert a Barcelona


Negyedszer nyert a Barcelona 


Negyedszer nyert a Barcelona 


Negyedszer nyert a Barcelona 

Szombati sikerével az FC Barcelona negyedszer nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot, a labdarúgó Bajnokok Ligáját, illetve elődjét, a BEK-et.

 A Bajnokok Ligája, illetve 1993-ig a BEK eddigi győztesei:

1955/56: Real Madrid (spanyol)
1956/57: Real Madrid
1957/58: Real Madrid
1958/59: Real Madrid
1959/60: Real Madrid
1960/61: Benfica (portugál)
1961/62: Benfica 
1962/63: AC Milan (olasz)
1963/64: Internazionale (olasz)
1964/65: Internazionale 
1965/66: Real Madrid
1966/67: Celtic Glasgow (skót)
1967/68: Manchester United (angol)
1968/69: AC Milan 
1969/70: Feyenoord (holland)
1970/71: Ajax Amsterdam (holland)
1971/72: Ajax Amsterdam 
1972/73: Ajax Amsterdam 
1973/74: Bayern München (német)
1974/75: Bayern München 
1975/76: Bayern München 
1976/77: FC Liverpool (angol)
1977/78: FC Liverpool
1978/79: Nottingham Forrest (angol)
1979/80: Nottingham Forrest 
1980/81: FC Liverpool
1981/82: Aston Villa (angol)
1982/83: Hamburger SV (német)
1983/84: FC Liverpool
1984/85: Juventus (olasz)
1985/86: Steaua Bucuresti (román)
1986/87: FC Porto (portugál) 
1987/88: PSV Eindhoven (holland)
1988/89: AC Milan
1989/90: AC Milan
1990/91: Crvena Zvezda (jugoszláv)
1991/92: FC Barcelona (spanyol)
1992/93: Olympique Marseille (francia)
1993/94: AC Milan
1994/95: Ajax Amsterdam
1995/96: Juventus
1996/97: Borussia Dortmund (német)
1997/98: Real Madrid
1998/99: Manchester United
1999/00: Real Madrid
2000/01: Bayern München 
2001/02: Real Madrid
2002/03: AC Milan
2003/04: FC Porto
2004/05: FC Liverpool
2005/06: FC Barcelona
2006/07: AC Milan
2007/08: Manchester United
2008/09: FC Barcelona
2009/10: Internazionale
2010/11: FC Barcelona

    Összesítés:

9 alkalommal: Real Madrid
7: AC Milan
5: FC Liverpool
4: FC Barcelona, Bayern München, Ajax Amsterdam
3: Manchester United, Internazionale
2: Juventus, Nottingham Forrest, Benfica, FC Porto
1: Celtic Glasgow, Hamburger SV, Steaua Bucuresti, Olympique Marseille, Feyenoord, Aston Villa, PSV Eindhoven, Crvena zvezda, Borussia Dortmund

 

 

OLDALTÖRÉS: Messi a gólkirály


Messi a gólkirály


Messi a gólkirály


Messi a gólkirály

A szombati döntőben is egyszer eredményes Lionel Messi, az FC Barcelona argentin aranylabdása lett a labdarúgó Bajnokok Ligája 2010/11-es kiírásának gólkirálya 12 találattal.

A dél-amerikai futballista ezzel beállította a holland Ruud van Nistelrooy rekordját, utóbbi a 2002/03-as idényben ugyancsak tucatnyiszor volt eredményes.
   
A góllövőlista végeredménye:

12 gólos: Lionel Messi (FC Barcelona)
 8 gólos: Mario Gomez (Bayern München), Samuel Eto,o (Internazionale)
 7 gólos: Nicolas Anelka (Chelsea)
 6 gólos: Karim Benzema (Real Madrid), Roberto Soldado (FC Valencia), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!