Foci

2011.02.02. 16:48

Futball: a változások időszaka jön

Január elejétől „új szelek” fújnak a megyei labdarúgó-szövetségeknél, de ebből egyelőre csak keveset érzékelnek a csapatok. Mindez érthető, hiszen még tart a holtszezon, a változások többsége pedig később kerül bevezetésre – erről is beszélgettünk a közelmúltban kinevezett Józsi György területi igazgatóval.

Kerkai Attila

Hivatalosan 2010. december végén megszűnt mint önálló jogi személy működése valamennyi megyei labdarúgó- szövetségnek, melyek helyét megyei igazgatóságok vették át, élükre pedig pályázat útján a Magyar Labdarúgó Szövetség nevezte ki az új igazgatókat. Zalában a ZMLSZ volt elnöke, Józsi György bizonyult befutónak.

– Körvonalazódtak már az új feladataik? – kérdeztük nyitásként a zalai igazgatót.

– Február végén egy országos konferencia keretében mutatják be a magyar labdarúgás új stratégiáját. Ennek fő elemei a tömegesítés, az amatőr és a profi labdarúgás előrelépésének felülvizsgálata, az akadémiák működése, az infrastruktúra fejlesztése és a biztonsági kérdések. Ami fontos, hogy olyan stratégiát vázolnak fel, amely számon kérhető és labdarúgásunk működését is átláthatóbbá teszi.


– Érzékelhető lesz mindez már a tavaszi szezontól?

– Azt gondolom, hogy még nem, hiszen bajnokság közben vagyunk, azonban már most más alapokon nyugszik labdarúgásunk felépítése azzal, hogy az MLSZ igazgatóságai  szervezik a helyi ügyeket, s nem a helyi szövetségek. Ott lesznek érzékelhetők a mostani változások azonnal, ahol korábban merőben más volt az ügyvitel. Itt Zalában viszont mi már két éve átálltunk az elektronikus levelezésre és kapcsolattartásra. A nyártól jelentős változás lesz, hogy központilag történik majd a játékvezetői díjak kifizetése, továbbá a várható bejelentések tárgya lesz még, hogy mely költségekből milyen mértékben vállal magára az MLSZ.

– Azt viszont tudni lehet, hogy a helyi bajnokságok szervezése megmarad az igazgatóságoknál?

– Ismereteink szerint igen, így a versenybizottság, a fegyelmi bizottság, a szakmai és játékvezetői bizottság is helyben működik tovább. Egyedül a felügyelőbizottság szűnt meg januártól, hiszen okafogyottá vált a működése azzal, hogy már nem önálló jogi személy a megyei szövetség.

– Van-e félelem, illetve bizonytalanság a csapatok körében az új változások kapcsán?

– Én nem érzékelek semmit, hiszen a bajnokság szervezése, a lebonyolítás nagyjából a világon mindenütt azonos. A nagy kérdés az és a várakozás is ebből fakad, vajon a költségek miként érintik a jövőben az egyesületeket.

– A korábbi elképzelések szerint éppen az a célja a mostani átszervezésnek, hogy átláthatóbb és működőképesebb legyen minden szinten a magyar futball.

– Az MLSZ új elképzelései akkor lesznek sikeresek, ha labdarúgásunk középtávon is fejlődőképes lesz. Sok mindenben lehet változás, hiszen megfelelő körülmények kellenek például ahhoz is, hogy a szülő elengedje sportolni a gyermekét, adott esetben a felnőtt játékos le tudjon zuhanyozni  edzés után, mert sok helyen még ez is gondot jelent. A várható bejelentések többek között a megyei igazgatóságokat is érintik, például az, hogy milyen követelményeket fogalmaznak meg velünk szemben is.

– A futball alapvetően pénzkérdés is, amiből egyre kevesebb van. Lát rá esélyt, hogy több jusson helyben is?

– A társaságiadó-kedvezmény lenne az egyik megoldás amatőr szinten is, hiszen a sportági szövetségeket az eredeti elképzelések szerint ezen módon is lehetne támogatni. Egyelőre a jogszabály életbelépésére még várni kell. Amit jómagam javasoltam, hogy hasonlóan a profikhoz, az amatőr futball vagyoni értékű jogait közös marketingtevékenységgel értékesíteni lehessen. Azt ugyanis ne feledjük: csak Zalában 16 bajnokság zajlik, kétszázötven csapattal, közel hétezer aktív játékossal a pályán. Ezzel országosan is előkelő helyet foglalunk el, hiszen a számok alapján az ötödik-hatodik legaktívabb megye vagyunk.

– Jelen pillanatban melyek a legaktuálisabb feladataik az új rendszerben?

– A költségvetés elkészítése, amelyet nem a megszokott formában kell megoldanunk, hiszen az új szabályozások mellett a kifutóban lévő ügyeinket is kezelnünk kell. Mindez később sokkal egyszerűbb lesz, de most átmeneti időszakot élünk. A központi feladatokkal nőnek a terhek is, melyek a munkatársaknak nagy feladatot jelentenek. Ezért nagyon fontos, hogy minden szinten minőségi munka folyjon.


TAVASZ ELEJI „PÓTNAPOK”
A tavaszi szezon sorsolása elvileg adott, vagyis március 12-13-án folytatódik a megyei bajnokság sorozata. Az ősszel elmaradt mérkőzéseket viszont szeretnék, ha addig pótolnák, így a tervek szerint egy héttel korábban lennének a „pótnapok”, illetve ha még akkor sem lehetséges, akkor március 15-én. Hamarosan az időpontegyeztető értekezlet is megtörténik, s akkor válik véglegessé a tavaszi program is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!