Foci

2010.08.30. 08:59

ZTE FC: Most is a gólok számítottak

Kiszenvedett, összességében viszont mégsem érdemtelen győzelmet szerzett a ZTE FC szombaton a Kecskemét ellen. Ez volt a zalaiak első sikere a most zajló NB I-es pontvadászatban, ami már nagyon kellett.

Kerkai Attila

A kezdőcsapatokon végigfutva, ha a neveket nézzük, a Kecskemét magyar szinten „félelmetes” támadósorral érkezett, míg a ZTE FC gondjai éppen a támadószekcióban gyarapodtak: a pénteki edzésen megsérült Darko Pavicevic, aki nem tudta vállalni a játékot. Mielőtt viszont útjára indult volna a labda, gyászszünet következett: a múlt vasárnap, 66 esztendős korában elhunyt zalai kapuslegendára, Bolemányi Jánosra emlékezett a stadion népe. Szerdán 10.30-kor helyezik örök nyugalomra az egerszegi Göcseji úti temetőben.


„Vérfagyasztóan” kezdtek a zalaiak: a 2. percben egy ZTE-szöglet után Rajcomar – nincs rá jobb szó – indította Foxit, a vendégek három az egyben vihették kapura a labdát, végül a visszazáró Balázs Zsolt a saját 16-osánál becsúszva szerelt... Mozgalmas percek következtek, mert bár nem látszott, de a nagy eső miatt foltokban állt a víz a pályán, ami rendre megtréfálta a csapatokat. Gurult, gurult, aztán egyszer csak a lehető legváratlanabb pillanatokban megállt a labda... A 8. percben Rajcomar beadása után Bogunovic lépett ki, kisodródott, Rybansky kapus utánafutott, hátulról becsúszott, tizenegyes! A találkozó után a két érintettől tökéletesen ellentmondó véleményeket kaptunk. Íme. Ladislav Rybans- ky: „Valóban becsúsztam, de nem értem el az ellenfél lábát, ez nem volt tizenegyes.” Milan Bogunovic: „Hogyne lett volna büntető, amikor a bal lábamat érte el a kapus!” A megítélt tizenegyest Prince Rajcomar értékesítette, 1-0. A mérkőzés folytatódott, méghozzá szerintünk nem is unalmas játékkal. A rendkívül mély talaj mindkét csapatnak sok gondot okozott, a legfőbb „hibaforrást” ez jelentette, de láthattunk szép támadásokat is. Balázs Zsolt fejesénél a vendégkapus bravúrral mentett, majd Rajcomar pepecselt el egy ígéretes lehetőséget. A 26. percben viszont több mint lehetőség volt Foxi ziccere, de Vlaszák óriási bravúrral védett, a kipattanóra az afrikai légiós indult, de balra kisodródva, három méterről a jobb kapufát találta telibe. Nézzük az esetet Vlaszák Géza szemszögéből: „Úgy látszik, Foxi nem tud Egerszegen gólt lőni. Tavaly újpesti játékosként is volt rá lehetősége, de akkor sem sikerült neki. Amikor lőtt, visszanyúltam, szerintem pedig az ismétlésnél már olyan szögből lőtt, hogy többet ebből a helyzetből nem tudott kihozni, mint egy kapufát...” A Kecskemét lendületesen támadott, a 38. percben viszont Tökölit lesről engedte el a játékvezető, ziccerbe került, de Vlaszák megint nagyot mentett. „Felkínáltam neki a hosszú sarkot, Tököli pedig éppen ezt az oldalt választotta, én pedig megfogtam a labdát. Nehéz mérkőzés volt, a Kecskemét tényleg jó csapat lehet a későbbiekben ” – ismerte el a zalai kapus. A félidő krónikájához tartozik még: fekete macska futott a pályára, tett egy kört, végül megtalálta a kijáratot. Döntse el mindenki, kinek hozott szerencsét, illetve balszerencsét...

A második játékrészben is rendesen dolgoztak a csapatok, nagy csatát vívtak egymással és a talajjal egyaránt. Az 53. percben Szalai lökete vágódott le a védőkről, aztán az 58. percben Tököli éles szögből, balról a kapufát találta el. A ZTE valamivel többet kezdeményezett, a 66. percben Balázs Zs. indult a kapu felé, Rybansky kifutott, megfogta a labdát, de úgy, hogy közben egyik lába a 16-os vonalánál kívül volt. A játékvezető úgy ítélte meg: a labda is kint volt, amiért megkapta a kapus a második sárga lapját, s mehetett zuhanyozni. Halljuk ismét Rybanskyt: „A lábam tényleg kint volt, de a labdát a vonalon belül tartottam, legrosszabb esetben éppen fölötte. Ez nem volt jó ítélet...” – kesergett. A 73. perc- ben aztán Varga bal oldali beadását Rajcomar hat méterről pörgette a csereként beállt Holczert megelőzve a hálóba, 2-0. Eldőlni látszott minden, de mégsem. A 81. percben Litsingi került helyzetbe, ketten is szorongatták, végül elesett, 11-es! Miljatovicot egyből piros lappal küldte zuhanyozni a bíró. Matej Miljatovic: „Ott voltam, de nem értem hozzá a kecskemétihez. Az biztos, hogy én nem csináltam semmit” – értékelte a kialakult helyzetet a szlovén védő. Némedi a léc alá vágta a büntetőt, 2-1. A ZTE innentől kezdve egyértelmûen ráült az eredményre, ezért érezzük úgy, hogy végül kiszenvedte a győzelmet, annak ellenére, hogy sokat tett érte, és helyenként elfogadhatóan játszott.

Ez volt tehát a ZTE FC első győzelme ebben a szezonban, Rajcomar pedig először duplázott a magyar élvonalban, s már három találata van a múlt heti paksi góljával. Folytatás szerdán, a Pápa ellen, a félbeszakadt találkozó újrajátszásakor.

Csank János: „A találkozó előtt viccesen azt mondtam a fiúknak: nem bánom, ha a helyzetek számát tekintve kikapunk, de mi nyerjük meg a találkozót! Ez bejött, bár két vendéghelyzetet is lesállás előzött meg. Izgalmas mérkőzés volt a rossz talajú pályán, de nyertünk, s ez volt a legfontosabb.”

Urbányi István: „Megint jó meccset játszottunk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, jól futballoztunk. Illetve, mi futballoztunk...”


JEGYZŐKÖNYV
ZTE FC–Kecskemét 2-1 (1-0)
Zalaegerszeg, 2145 néző.
Jv.: Solymosi (Lémon, Takács).

Zalaegerszegi TE: Vlaszák 7 – Kovács G. 6, Miljatovic 6-2=4, Bogunovic 6, Varga R. 6 – Szalai 6, Máté 6, Kamber 7, Illés (Delic -, 76. p.) – Balázs Zs. 6 (Kocsárdi, 87. p.), Rajcomar 8 (Horváth A. - 81. p.). Vezetőedző: Csank János.

Kecskemét: Rybansky 5-2=3 – Bori 6, Farkas 5 (Holczer -, 66. p.), Lambulic 6, Balogh B. 6 – Litsingi 6, Cukic 5 (Savic 5, 55. p.), Némedi 6, Koncz 5 (Dosso -, 84. p.) – Foxi 5, Tököli 5. Vezetőedző: Urbányi István.

Gólszerzők: Rajcomar a 8. (11-esből) és a 73., illetve Némedi a 83. (11-esből) percben.

Sárga lap: Kamber a 17., Miljatovic a 61., Bogunovic a 63., illetve Rybansky a 8. percben.

Kiállítva: Miljatovic a 82., illetve Rybansky a 66. percben.Kapcsolódó cikkünk:
Megvan az első! A ZTE legyőzte a Kecskemétet!

Ezek is érdekelhetik