Foci

2010.07.23. 18:00

Mégsem lesz Ramalho a brazilok szövetségi kapitánya

A Fluminense trénere hiába egyezett meg a Brazil Labdarúgó Szövetséget (CBF) vezető Rivardo Teixeirával, nem bonthatja fel szerződését jelenlegi klubjával, így nem lehet a Selecao Brasileira szövetségi kapitánya.

Horváth A. Attila

A Brazil Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a 48 éves Mano Menezes, a Corintians vezetőedzője szombaton jelenti be, hogy elvállalja-e a feladatot. Menezes egyszer nyert Brazil Kupát, egyszer döntőt játszott a Libertadores-kupában és egyszer a harmadik helyen végzett az országos bajnokságban. Eredménylistáját két másodosztályú bajnoki cím, valamint két Rio Grande do Sul, illetve egy Sao Paulo állambeli aranyérem teszi teljessé.

A tegnap történt: a brazil SporTV értesülései szerint Teixeira már korábban gondolkozott Ramalho kinevezésén, ám csak ma sikerült dőlőre jutniuk. Mint ismert; a brazilok vb kudarca után a szövetség menesztette a korábban játékosként világbajnok Dungát, aki négy éven keresztül vezette a selecaót. Az ex-kapitány 2007-ben Copa Americát, 2009-ben pedig Konfedederációs Kupát nyert a sárga-kékekkel. Mario Zagallo a dél-afrikai vb előtt nyilatkozta Dungáról, hogy 1994-es világbajnok játékosa már a nagy brazil edzők közé lépett, irányítási stílusát a 2002-es vb-győztes kapitány Luiz Felipe Scolariéhoz hasonlította.

Ramalho vezetésével idén remekül szerepel a bajnokságban a Fluminense csapata, az edzőt pedig egyenesen istenítik hazájában. Korábbi csapatával az FC Sao Paolóval korábban zsinórban háromszor nyert bajnokságot (2006, 2007, 2008). Muricy Ramalho korábban többször is élesen bírálta a dél-afrikai világbajnokságon az aranysárga-kékeket a negyeddöntőig vezető Dungát szerinte defenzív taktikája miatt.

Ugyanakkor tény, hogy Ramalho sikereit klubcsapatainál elsősorban a jól megszervezett védekezéssel érte el, és a Libertadores-kupában rendre kudarcot vallott taktikájával. Miután negyedszer is elbukott a nemzetközi színtéren – 2009-ben, a Cruzeiro ellenében –, menesztették. Ezt követően a Palmeirasnál mindössze hat hónapot tudott kihúzni, a Fluminense április végén nevezte ki őt vezetőedzőjévé.

Az edző szerződése klubcsapatával a szezon végéig szól, és mint Rodrigo Paiva a CBF kommunikációs igazgatója elmondta, hogy bár az 54 éves tréner elfogadta a szövetség szerződéstervezetét, de hamarosan leülnek a Fluminense elnökségével is, hogy a tréner "kiváltásáról" tárgyaljanak.

A következő szövetségi kapitánynak rendkívül nehéz dolga lesz, ugyanis 2014-ben Brazília ad otthont a világbajnokságnak, a szurkolók pedig hazai környezetben csakis a győzelmet tartanák elfogadható eredménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!