Foci

2009.10.14. 06:04

Ne nyulak, oroszlánok küzdjenek!

Koppenhága - A két vesztes hazai selejtező után még csak sejtettük, a lisszaboni vereséggel vált bizonyossá, hogy felnőtt futballistáink ismét nem lesznek ott az aktuális világbajnokságon. A selejtezők szerdán (kezdés: 20.45) véget érnek, a mieink a dán fővárosban búcsúznak.

Temesi Hilda

Múlt csütörtökön, a Lisszabonba tartó gépre még felszállt, ám a portugál fővárosból már nem Skandinávia, hanem Budapest felé vette az irányt Hajnal Tamás, válogatottunk irányítója. A bokasérüléssel bajlódó középpályás az eredeti tervek szerint hétfőn, Koppenhágában kezdte volna a tréningeket, ám mivel állapota nem javult, esélye sem volt a szerdai pályára lépésre, elköszönt társaitól, Budapest érintésével visszatért munkáltatójához Dortmundba, ott folytatódnak a kezelések. A társak hétfő délután érkeztek meg Dániába.

Míg Lisszabonban folyamatosan 29 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, Koppenhágában napközben nyolcat, este pedig négyet. Jól fel is öltöztek futballistáink a hétfő esti tréningre, amelyet az ötödosztályú Tarnby pályáján ejtettek meg. A kis csapatnak kilencszáz tagja, valamint a centerpályán kívül tíz edzőpályája van, tehát a körülményekre nem lehet panasz. Mint ahogy nem lesz a záró vb-selejtező szerda esti helyszínére sem, a Parkenstadion igazi futballaréna, amely hivatalos befogadóképessége 38 ezer ugyan, ám a stadionrekord 42 ezer, tehát akadnak mérkőzések, amikor különböző csalafintaságokkal további négyezer főt a lelátóra képesek csempészni a leleményes házigazdák. Az arénát két éven át, 1990-től építették, s a dánok Európa-bajnoki győzelmét követően adták át rendeltetésének.

Túl azon, hogy 1994-ben KEK-döntőt, 2000-ben UEFA-kupa finálét rendeztek itt, ez az otthona a rendkívül sikeres hazai klubnak, az FC Copenhagennek. Kedden este már itt tréningeztek a mieink, előzőleg a hotelben kollektíven, televízión megnézték az U20-as együttes egyiptomi világbajnoki selejtezőjét, majd fél héttől - a csípős időjárás ellenére - kellemes hangulatban edzettek a stadionban.

Szerda este is a hideg - 3-5 fok közötti hőmérsékletet említenek a helyi időjósok -, valamint a telt ház garantált.

A már világbajnoki résztvevő hazaiak nyugodtan futballozhatnak, ugyanis a szombati svédek elleni egygólos sikerrel behozhatatlan előnyre tettek szert a csoport élén. Szurkolóik ünnepelni jönnek, amolyan gála lesz ez a számukra. Akadnak, akik azt mondják, nem futballoznak majd teljes erőbedobással. Mivel profi futballistákról van szó, akik az utolsó összecsapáson is ki akarják szolgálni szurkolóikat, ezért nem számítok könnyű mérkőzésre. Egy ponttal elégedett lennék, ha összejön, azt jelenti, tisztességgel fejeztük be a selejtezőket. Abban nagyon bízom, hogy képesek vagyunk sokkal jobb produkcióra, mint amit az utóbbi mérkőzéseken mutattunk - mondta Bodnár László, a Debreceni VSC védője. Szívből reméli ugyanezt a szövetségi kapitány, Erwin Koeman is. Még a hét elején is bosszantotta a szombati háromgólos vereség, a vártnál gyengébb játék:

- Csalódott vagyok, összeszedettebben kell futballoznunk, mint tettük azt Lisszabonban. Tudtuk, hogy a portugálok erősebbek nálunk, mint ahogy előrébb tartanak a svédek és a dánok is. Mégis, nagyobb odafigyeléssel szorosabbá tehettük volna a mérkőzést a Luz Stadionban. A csoportmeccsek során az úgynevezett kicsik, Albánia és Málta ellen belefértek a hibák, ezeket ki tudtuk javítani, a nagyok ellen már nem. Ők ezeket könyörtelenül kihasználták. Abban biztos vagyok, hogy szerdán este is lesz helyzetünk, mint ahogy akadt Lisszabonban is, szívből remélem, ezúttal élni tudunk a lehetőségekkel.

A technikai igazgatót, Szekeres Tamást sem tette önfeledtté a hét végi produkció. Megjegyezte, a Parkenstadionban nem nyulakat, hanem oroszlánokat szeretne látni a gyepszőnyegen.

Ugyanis hit nélkül Koppenhágában sem lehetünk sikeresek.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik