Foci

2008.05.31. 02:29

Ezt nem hagyhatta ki

Zalaegerszeg - Az egyetlen zalai labdarúgó, aki részt vett valamely világversenyen (1986-os vb, Mexikó) Péter Zoltán, a ZTE egykori hátvédje. A 28-szoros magyar válogatott az idén ünnepelte 50. születésnapját, majd rögtön ezután átesett egy szívinfarktuson. Szerencsére most már jól van: alig várja, hogy kezdődjön az Európa-bajnokság.

Zalai Hírlap

- Nem lehettek unalmas hetei az utóbbi időszakban. Túl egy hátsófali szívinfraktuson, az ember általában elgondolkodik...

- Március végén ünnepeltem az ötvenedik születésnapomat, rá egy hónapra pedig jött az infarktus. Sajnos nem láthattam az éppen zajló Bajnokok Ligája-mérkőzést, mert feküdnöm kellett, a kórteremben meg nem volt tévé, de a nővérek rendesek voltak, folyamatosan közvetítették, mi történik a pályán. Ezzel csak azt akarom mondani: igazából nem nagyon foglalkoztam vele, hogy akár tragikusabb vége is lehetett volna a szívrohamnak. Ha valami meg van írva, az úgyis bekövetkezik. Egyébként meg nem lett volna szabad infarktust kapnom... Sportoltam, ma is végzek minimális mozgást, már amit a lábam enged, négy éve nem dohányzom, elhízva sem vagyok, úgyhogy az orvosok is csak arra a következtetésre jutottak: valószínűleg öröklési hajlam. Nem ijedtem meg, talán ez is számított, meg jön az Európa-bajnokság, aztán az olimpia, nehogy már ezeket hagyjam ki!

- Mások azért aggódhattak: előbb köszöntötték a születésnapján, aztán a kórházban fogadta őket.

- Az élet már csak ilyen... Egy szűk baráti kör köszöntött fel, a kórházban viszont rengetegen kerestek vagy telefonáltak. Természetesen a régi társak meglátogattak és az egykori, közvetlen kollégák is a klubtól, azonban a ZTE vezetéséből nem na-gyon érdeklődtek, mi is van velem...

- Szóval miért is nem akarta kihagyni az Európa-bajnokságot?

- Azért, mert szerintem nagyon jó torna lesz. A labdarúgás történéseit figyelemmel követem, úgyhogy teljesen képben vagyok. Még a kórházban például fogadást kötöttem arra, hogy a Manchester nyeri meg a Bajnokok Ligáját...

- Itt álljunk meg, és azonnal nevezze meg az Európa-bajnokot!

- Erre most nem merek vállalkozni... Szerintem az biztosan nem fog megtörténni, mint négy éve, amikor a sötét lónak számító görögök nyertek. A nagyágyúk közül végezhet valaki az élen, én olasz vagy francia sikerre tippelek. Azonban van egy titkos favoritom is, mégpedig Horvátország.

- Ellenőrizhetjük, hogy jók-e a megérzései: szombaton éppen a horvátokkal játszik a magyar válogatott felkészülési mérkőzést.

- Láttam a horvátok több meccsét, engem meggyőztek játékukkal. Ahogy követem a nyilatkozatokat, nem csak az én véleményem ez. Amúgy a szombati találkozó számunkra továbbra is presztízsmérkőzés lesz, a horvátoknak pedig még csak felkészülési állomás. Nem itt kell nekik csúcsformában lenni.

- Nézzük tovább, milyen érdekesség akad még az Eb-vel kapcsolatban?

- Először a C-csoportra hívnám fel a figyelmet, amit halálcsoportnak is neveznek, de minden relatív. Igaz, hogy az olasz, francia, holland, román kvartett nagyon erős, de szerintem legalább ennyire kiegyensúlyozott a D-csoport mezőnye is, a spanyolokkal, a svédekkel, a görögökkel és az oroszokkal. Tippelje meg, ebből a négyesből ki jut tovább!

- Nem vállalkozom rá, azt viszont én kérdezném: mi van az oroszokkal?

- Hogyhogy mi van velük? 1960-ban győztek, s ha jól számoltam, ők voltak ott az egyik legtöbbször az Eb-k mezőnyében.

- Azt akartam kérdezni: tényleg jönnek az oroszok?

- Szerintem jönnek. Óriási pénzt fektettek bele a mecénások az ország labdarúgásába, a Zenit az idén megnyerte az UEFA-kupát, ráadásul tele orosz játékossal. Persze egy Eb-n nem biztos, hogy csak ez számít, hiszen itt már nagyon jó csapatok vannak.

- Elemzésben mi magyarok jók vagyunk: például már hallottam, hogy a szezon végén a csapatok játékosai fáradtak lesznek...

- Akkor ez minden világversenyre igaz lenne. Én mindig az elejét, a csoportkört szeretem, mert itt még sokkal bátrabbak a csapatok, ugyanis ha hibáznak, még van javítási lehetőség. Az egyenes kieséses szakaszban viszont már kevésbé. Ez az én tapasztalatom, amivel természetesen lehet vitatkozni. A támadófutball híve vagyok, s egyébként is... A mai labdarúgás már arról szól, ha nálad van a labda, mindenki támadóvá lép elő, ha meg az ellenfélnél, akkor mindenki védő.

- Nem tervezi, hogy a földrajzi közelség miatt élőben is megnéz egy-két mérkőzést? Mégiscsak légióskodott Ausztriában.

- Igen, a Vienna együttesénél játszottam két évet, de nincs már élő kapcsolatom az ottaniakkal. Amúgy meg szeretem tévén nézni a meccseket, nem nagy társaságban, inkább egyedül. Akkor ugyanis csak arra figyelek, amire én akarok és szeretnék, így nyugodtan szukolhatok a kedvenceimnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!