Foci

2007.12.28. 03:29

Büszke rá, de egyből odaadná...

Csesztreg - Zala Megye Labdarúgásáért díjat vehetett át a közelmúltban, Fentős Pál, a Femat Csesztreg csapatának sikeredzője aki 30 éve tréner.

Bóbics László

Közel 20 éve Becsvölgyén lépett pályára a Csesztreg a megyei bajnokság első osztályában. Szárnyalt a csapat (9-1-re nyert) és szerettem volna megismerni azt a trénert aki állítólag, megszállottja a focinak. A remek közönséggel megáldott hazaiaknak szurkolótábora néma csendben figyelte, ahogy a vendégek egymásnak gratulálva vonultak az öltözőbe, köztük ballagott, Fentős Pál, aki csak annyit mondott: Nem kell nagy ügyet csinálni a dologból. Most jobbak voltunk. Majd egy rangadón villogjunk, ennyit mondtam a fiúknak is a lefújás után.

Nem csalódtam. Örök maximalista, a munka és következetesség megszállottja. Diák éveiben szülőfalujában, majd Nagykanizsán a MÁV NTE-ben, aztán Lentiben rúgta a labdát. Aztán agrármérnöki, majd a gödöllői egyetemen mérnöktanári diplomát szerzett, s közben persze edzőként is képezte magát a kor követelményeinek megfelelően.

Sokat jár meccsre, meghallgatja kollégáit, de gyakran konok és megszállott. A sok és kemény munka híve. Nem hisz a napjainkban sokat emlegetett savasodásban. Vallja, hogy a tehetség fontos, de nagyon sokat kell azért dolgozni, hogy valaki meghatározó tudású focista legyen. Félelmetes edzőtábori edzésadagjáról ódákat zengnek, de elismerik remek pedagógus az, aki mostanság napi 3-4 edzésre és több tíz kilométer futásra tudja rávenni a mai fiatalokat. Olyanokat, akiknek nem kenyere, hanem hobbija a sport, a család eltartása mellett.

Csesztreg sikeredzője. Az NB III legkisebb lélekszámú településének csapatát dirigálja, bronzéremig juttatta a gárdát, úgy hogy a keret nagyrésze helyi kötődésű. Ez legalább akkora szenzáció ebben a világban, amikor a többség az egyszerűt választja, igazoljunk egy középpályást, vagy egy csatárt... Ő dolgozik a gyerekekért, egészen kiskorban már meg szokta jegyezni egy-egy lurkóról, hogy neki még tapsolhatnak Csesztregen, vagy focizz csak, de nem hiszem hogy eljutsz a nagycsapatig.

Vannak nevelt fiai , akik sokat köszönhetnek neki. Igaz az érem másik oldala is, mert tűzbe mennek érte. Megtanította nekik a tisztességet, ami óriási dolog, már csak azért is, mert mintha egyre több embernek a szótárából hiányozna. Ez nem csoda, hiszen az a kis közösség, ahol dolgozott, mindig nagy kohézióra épült. Tisztelik, szeretik egymást. Ez az edzőség egyik legfontosabb alapja. Magyarországon fehér holló, de a világban Mourinho és még jó pár társa ismeri, ezért imádják még a világsztárok is.

Amikor kilépett szükebb pátriájából, nem érezte jól magát. Lentiben olyan időszakban dolgozott, amikor leszálló ágba került a sportág, életet lehelt az LTE-be. A település történetében NB III-ban először lett dobogós. Pákán is maradandót alkotott, de neki Csesztreg a hazája, ahol családjával él és irodavezető falugazdászként dolgozik, gazdálkodik.

- Szerencsés vagyok, három helyen 30 évet edzősködtem, s szinte mindenhol szerettek - mondta Fentős Pál. - A szertárostól az elnökig, az önkormányzaton és a szurkolókon keresztül kölcsönösen tiszteljük egymást. Napjainkban Takács László a klub első embere és a segítőm, Őr József is olyan ember akire mindig lehet számítani. Persze igaz ez a csapatnál dolgozó többi kollégámra és a játékosokra is. A faluvezetés is mellénk áll. Enélkül az összefogás nélkül nem lennénk jó csapat, s én sem kaptam volna meg a rangos elismerést. Büszke vagyok, hogy a szövetség engem választott, de ez a Femat Csesztregnek és a település valamennyi lakosának szól.

Az NB III-as bronzérem, a megyei bajnokság megnyerése, a Bakony-csoport válogatottjának szövetségi kapitányi címe, a ZMLSZ rangos kitüntetése mind óriási dolog az életében, de mindről lemondana, csak Pali fia élne. A szép jövő előtt álló fiatalember 29 évesen tulajdonképpen a futballpályán halt meg. Ez a tragédia megrengette a hitében, de a barátai és a csapat, a családdal együtt azt súgta neki: maradj a vonal mellett . Ez a te világod, fiadé is ez volt...

Ezek is érdekelhetik