FIFA

2022.12.08. 09:57

Magyar hangosítás szól a katari világbajnoki stadionokban

Húsz tonna is lehet a tetőszerkezetre függesztett hangtechnika súlya, a gólörömnél vigyázni kell a bemondás időzítésével – árulta el Molnár Károly, az elektroakusztikai és kijelzőrendszerekért felelős budapesti cég vezetője, aki kitért arra is, hogy a FIFA a vuvuzelaőrület miatt tekertette feljebb 2010 után a hangerőt.

Csillag Péter / Nemzeti Sport

Fotó: Nemzeti Sport

A világbajnokság elsődleges élményét a pályán zajló események adják, ám a korszerű szórakoztatási igények ma már megkövetelik, hogy Neymar, Lionel Messi, Kylian Mbappé és társaik teljesítményét megfelelő tálalásban, a legmodernebb körülmények között élvezhessék a nézők. Ebben nyújt segítséget egy kilenctagú magyar csapat, amely öt katari stadion (Al-Bajt, Kalifa, Al-Dzsanub, 974, Ahmed bin Ali) LED-kijelző­rendszerének működtetéséért, valamint négy vb-helyszín (Kalifa, 974, Ahmed bin Ali, Education City) hangtechnikájáért felelt, illetve felel. A munkatársaival egyebek mellett a Puskás Aréna LED-kijelzőrendszereit tervező és kivitelező, a korábban a Balaton Sound és a Sziget-fesztivál nagyszínpadának hangosítását is biztosító Molnár Károly tulajdonossal, ügyvezető igazgatóval beszélgetett a Nemzeti Sport újságírója Dohában. 

„A meccs ma már full show – rögzíti az alaptételt a magyar szakember.  – Az Egyesült Államok nagy sporteseményein, például az NBA-ben és az NFL-ben régóta érvényes gyakorlat az utóbbi tíz évben meghatározta a FIFA törekvéseit. Ami a futballban korábban kevésbé volt jellemző, most már alapvetés: egy-egy mérkőzéshez hozzátartozik a kétórás felvezető műsor, a félidei vagy a lefújás utáni szórakoztatás. Ez az irány viszont koncertszintű hangrendszereket követel meg, a zenék és a bemondások minőségi megszólalása kiemelten fontos. Hasonlóképp módosult az eredményjelzők szerepe, régen elmúlt már az az idő, amikor csak az aktuális állás közlésére szolgált, ma a ledes felületeken futó tartalmak is meghatározó részei a szórakoztatásnak.”

S hogy milyen audiohatások érik a meccslátogatót a katari világbajnoki mérkőzéseken? Erről bővebben a Nemzeti Sport oldalán olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!