Foci-Eb 2020

2021.06.22. 09:59

Lothar Matthäus: Jó úton jár a magyar futball

A német világsztár, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus máskor örülne a döntetlennek, de az most egyik csapatnak sem lenne jó.

Forrás: Imagi Images

Fotó: Sven Simon

– Látta a franciák elleni meccsünket?

– Igen, legalábbis az első félidőt és a magyar gólt, utána elindultam a német–portugál mérkőzésre a stadionba, ahol láttam a magyarok meccsének utolsó perceit, egy egyes állástól. Jó volt látni a boldog magyar szurkolókat a teli stadionban, hogy mennyi minden változott a magyar futballban az elmúlt tizenöt évben a kapitányságom óta. A körülmények a futballisták és a szurkolók szempontjából is rengeteget javultak, jó úton jár a magyar futball, amely végre minden támogatást megkap Csányi Sándor MLSZ-elnöktől, a kormánytól, a miniszterelnöktől. Nem volt ez mindig így... Nagy lehetőség a magyar futballnak, hogy a világ legjobb csapataival játszhat az Eb-n tétmérkőzést.

– Köztük szerdán a németekkel... Mit vár a meccstől?

– Nehéz helyzetben vagyok, két számomra nagyon kedves válogatott csap össze. Mondhatnám, hogy a döntetlen lenne a megfelelő eredmény, de az a magyaroknak egyenlő a kieséssel, így semmit sem ér, nyerniük kell... Általában szurkolok is értük, hiszen Budapesten élek tizenhét éve, követem, ismerem a magyar futballt, voltam önöknél szövetségi kapitány, sok magyar barátom van. De ebben az egy esetben nem várhatják, hogy ne Németország sikeréért szorítsak, a csapatért, amellyel világbajnok lettem.

– És amely a papírforma szerint simán nyer?

– Természetesen Németország a meccs esélyese, és ezúttal a szurkolók sem teremthetnek hazai hangulatot a magyaroknak, mint a portugálok és a franciák ellen. Szerintem Marco Rossi válogatottja ezúttal is főleg védekezik majd, egyúttal sok német gólhelyzetet várok, ám a fantasztikus magyar csapategység ezúttal is pótolhatja a minőségbeli különbséget. Mert igazság szerint minden poszton jobbak a világ legjobb csapataiban játszó németek, még a kitűnő Gulácsi Péter posztján is, mert Manuel Neuer személyében miénk a világ legjobb kapusa. Szóval Németország a toronymagas esélyes, de a futballban bármi megtörténhet, gondoljanak csak 2004-re, amikor az 1954-es vb-döntő ötvenedik évfordulójára rendezett mérkőzésen kettő nullára győzött a csapatom, a magyar válogatott Kaiserslauternben Németország ellen.

– Gondolta volna, hogy az utolsó körben a továbbjutásunk múlhat a németek elleni csoportmérkőzésen?

– És a németeké is! A meccs hallatlanul fontos a hazaiaknak is, ha ugyanis kikapnak, ugyanúgy kizuhannak a csoportmeccsek végén, ahogyan három éve a világbajnokságon... A magyaroknak viszont nincs veszítenivalójuk, s győzelmük esetén továbbjuthatnak az egyenes kieséses szakaszba, ami csak akkor sikerülhet, ha tökéletes napot fognak ki, és minden bejön nekik, a németek pedig hibáznak.

– Ott lesz a meccsen?

– Természetesen! És most nem dolgozom, nem televíziózom, csak ellazulok és élvezem a focit...

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ – A SZERDAI PROGRAM

21.00: Portugália–Franciaország, Budapest (Tv: Duna Tv) – élőben az NSO-n!

21.00: Németország–MAGYARORSZÁG, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Franciaország

2

1

1

2–1

+1

4

2. Németország

2

1

1

4–3

+1

3

3. Portugália

2

1

1

5–4

+1

3

4. MAGYARORSZÁG

2

1

1

1–4

–3

1

EURÓPA-BAJNOKSÁG

AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00

Budapest

Magyarország–Portugália

Június 15., kedd, 21.00

München

Franciaország–Németország

Június 19., szombat, 15.00

Budapest

Magyarország–Franciaország

Június 19., szombat, 18.00

München

Portugália–Németország

Június 23., szerda, 21.00

Budapest

Portugália–Franciaország

Június 23., szerda, 21.00

München

Németország–Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!