Foci-Eb 2021

2021.06.23. 20:58

A spanyolok Szlovákia kiütésével bejutottak a nyolcaddöntőbe

Morata tizenegyest hibázott, de csapata két öngólnak is köszönhetően így is simán nyert.

Murányi Domonkos

Forrás: AFP

A spanyolok már az első percekben magukhoz ragadták a kezdeményezést, és alig több mint tíz perc játék után rögtön nagy gólszerzési lehetőséghez jutottak, ám a Koke megrúgásáért a videobíró közreműködésével megítélt tizenegyest Álvaro Morata kihagyta. Az előző, lengyelek elleni meccsen Gerard Moreno rontott büntetőt. Legutóbb a 2000-es Eb-n Hollandia hibázott el egynél több tizenegyest.

Szűk húsz perccel később nem mindennapi jelenetnek lehettek szemtanúi a sevillai La Cartuja Stadion nézői: Sarabia lövése után a lécről jó magasra felperdülő, majd onnan lehulló labdát a meccs addigi pozitív hőse, Martín Dubravka beütötte a saját kapujába. Talán a nap zavarhatta meg a Newcastle United kapusát, bár erre a potyára még az sem lehet mentség. Ez volt az idei Eb-n a hetedik (de nem utolsó) öngól, és a harmadik, amely kapus nevéhez köthető.

Az első félidő végén az Európa-bajnokság előtt honosított Aymeric Laporte fejesével a spanyol csapat megduplázta az előnyét, majd a szünet után beindult a henger, Sarabia és 44 másodperccel a becserélése után Ferran Torres is betalált, utóbbi gyönyörű, sarkazós mozdulattal. Aztán Juraj Kucka is beügyetlenkedte a labdát a saját kapujába Pau Torres fejesét követően, így a 71. percre kialakult az 5–0-s végeredmény. A spanyoloknak most szinte minden összejött, ami az előző két mérkőzésen nem, s elkönyvelték történetük 50. győzelmét nagy tornán.

Spanyolország a lengyeleket megverő svédek mögött csoportmásodikként zárt, így a D-csoportban második helyen végző horvátokkal játszik majd Koppenhágában a legjobb 16 között. Szlovákia kiesett (akárcsak Lengyelország), mert a hárompontos csoportharmadikak közti összevetésben neki a legrosszabb a gólkülönbsége (2–7).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!