103 évet élt

2018.01.23. 16:04

Elhunyt Nicanor Parra Cervantes-díjas chilei költő

Kedvelt versformája volt az úgynevezett antivers, amely hagyományos narratív témával indul, majd „tótágast áll”, ugyanazt a világot groteszk, formabontó eszközökkel ábrázolja.

Kedden 103 évesen elhunyt Nicanor Parra Cervantes-díjas chilei költő, az úgynevezett antiköltészet önjelölt prófétája. A világhírű folkművész, Violeta Parra fivérének halálát Ernesto Ottone kulturális miniszter jelentette be.

Nicanor Parra 1914. szeptember 5-én született San Fabian de Alico településen, Chillan tartományban, egy egyszerű családba, amely több híres művészt is adott a világnak, köztük nővérét, Violeta Parra költőt, énekesnőt, zeneszerzőt, népművészt, a chilei Új Dal mozgalom megteremtőjét, egyebek közt a Gracias a la vida című dal szerzőjét, mely Mercedes Sosa és Joan Baez előadásában vált világszerte népszerűvé.

Parra első verseskötete 1937-ben jelent meg, hírnevet 1954-ben szerzett Poemas e antipoemas (Versek és antiversek) című kötetével. Pályáját népies, folklorisztikus románcokkal kezdte, majd szürrealista formákkal kísérletezett.

Kedvelt versformája volt az úgynevezett antivers, amely hagyományos narratív témával indul, majd „tótágast áll”, ugyanazt a világot groteszk, formabontó eszközökkel ábrázolja. E költeményeit pesszimizmus és irónia hatja át.

Nicanor Parra 2011-ben, 96 évesen, harmadik chileiként nyerte el a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerésének tekintett Cervantes-díjat a „népnyelvet” a hagyományos verseléssel ötvöző nagyhatású munkájáért. A szerző az általa antiköltészetként emlegetett stílusban alkotott, bevezette a köznyelvi fordulatokat a hagyományos költészetbe – méltatta akkor a spanyol kulturális minisztérium.

A chilei nemzeti irodalmi díjat a költő kétszer – 1969-ben és 1981-ben – is megkapta, műveit sok nyelvre lefordították. Munkásságának rajongója Bob Dylan, és tisztelője volt Allen Ginsberg, a beatkorszak nagy költője is.

Az agg költő a világtól elvonulva, Las Cruces tengerparti üdülővárosban fejezte be életét.

Címkék#vers

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!