négy vb-n is járt

2018.04.24. 16:06

Elhunyt a franciák legendás kapitánya

Hetvenéves korában elhunyt Henri Michel, aki szövetségi kapitányként 1986-ban világbajnoki bronzérmes lett a francia labdarúgó-válogatottal, 1984-ben pedig Los Angelesben olimpiát nyert a nemzeti csapattal.

(FILES) In this file photo taken on June 21, 1986 French coach Henri Michel (R) congratulates football player Luis Fernandez after France football team won the quarterfinal match between France and Brazil in Guadalaraja, during the World Cup. Henri Michel has died, it was announced on April 24, 2018. / AFP PHOTO / STAFF

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: STAFF

A szakember halálhírét kedden a francia profi labdarúgók szervezete (UNFP) jelentette be.

Henri Michel játékosként 1967 és 1980 között 58 alkalommal lépett pályára a válogatottban, ott volt az 1978-as vb-keretben, klubszinten 16 éven át az FC Nantes-ot szolgálta. Visszavonulása évében (1982) kinevezték az olimpiai válogatott szakvezetőjének, két évvel később átvette a hazai rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmes felnőtt válogatott irányítását.

Miután nem sikerült kijutnia a csapattal az 1988-as Eb-re, az 1990-es vb-selejtezősorozatban a Ciprus elleni 1-1-es döntetlen megpecsételte a sorsát. A szakember 1988 őszén távozott a válogatott éléről, helyét Michel Platini vette át.

Henri Michel azt követően rövid ideig irányította ugyan a Paris Saint-Germaint, de főként külföldön, elsősorban Afrikában és a Közel-Keleten dolgozott. Három afrikai válogatottal – Kamerunnal (1994), Marokkóval (1998) és Elefántcsontparttal (2006) – szerepelt világbajnokságon. Legutóbb – hat évvel ezelőtt – Kenyában dolgozott.

Borítókép: Henri Michel öleli magához játékosát, Luis Fernandezt, miután a francia nemzeti csapat kiejtette a brazilokat az 1986-os vb negyeddöntőjében.

AFP PHOTO / STAFF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában