Ízlések és nemzetek

2019.04.07. 07:00

Világszerte az olasz konyha a favorit

Egy felmérés szerint mindenhol a pizzák és spagettik konyhakultúrája a kedvenc, a második helyen a kínai gasztronómia áll.

Forrás: Shutterstock

Egy felmérés szerint világszerte az olasz konyhát kedvelik a legtöbben – adja hírül a csalad.hu az Independent cikke nyomán.

A YouGov nevű közvéleménykutató felmérésében 24 ország 25 ezer polgárát kérdezték meg. Mint írják, összesen 34 nemzet konyhájáról mondhattak véleményt a kutatás résztvevői. A cikk szerint a magyar konyha nem szerepelt a listán, és a közép-európai régiót is kihagyták a vizsgálatból.

A beszámolóból kiderül, hogy a nagy rajongás ellenére a válaszadók nem minden esetben voltak az olasz konyhaművészet avatott ismerői,

a legnépszerűbb étel ugyanis a már említett pizza és tészta volt.

Fotó: Shutterstock

 

A saját nemzeti konyhájukhoz fűződő viszonyukkal kapcsolatban a válaszadók 99 százaléka mondta, hogy szereti saját hazája konyháját, a kínaiak csak 95 százalékban vélekedtek úgy a távol-keleti ország készítményeiről.

A mediterrán térségben hódít leginkább az olaszok főztje, a spanyolok 94 százaléka, a franciák 92 százaléka nyilatkozott róla pozitívan.

A franciák egyébként 96 százalékban, a spanyolok pedig 98 százalékban rajonganak saját nemzetük főztjéért – legalábbis ezen Földközi-tenger menti országokat vizsgálva.

A listán a második helyen a kínai konyha végzett (78 százalékkal), de felfértek a dobogóra a japán étkek (71 százalékkal) is. Utánuk következik a thai (70), francia (70), spanyol (68), amerikai (86) és mexikói (67) gasztronómia.

És hiába jár csúcsra gyorséttermi kultusz, ha valóban gasztronómiáról van szó, a hamburger igencsak hátul kullog a sorban.

A 34-es lista utolsó helyén a perui konyha áll, azt a finn és a szaúdi előzi meg – foglalja össze a csalad.hu cikke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!