Hajrá, magyarok!

2017.09.24. 10:19

Varga Csaba két nap múlva elérheti a Manaszlu csúcsát

Varga Csaba nagyváradi hegymászó szombat hajnalban indult el az alaptáborból, hogy oxigénpalack és serpák segítsége nélkül szeptember 26-án elérje a Himalája Manaszlu nevű 8163 méteres csúcsát.

A sportoló, akinek készülő csúcshódításáról korábban is hírt adtunk már, jó erőben érzi magát és bízik benne, hogy a kedvező időjárás is kitart a következő napokra. Csaba a Hazajáró című műsor Facebook-oldalának elmondta: mindenkit üdvözöl, aki figyelemmel kíséri az útját. Azt üzeni, hogy izgalmas napok jönnek, mert a mászás során nem tud majd jelentkezni, de megpróbál üzenni. A hegymászó a tervek szerint vasárnap eléri a hármas, hétfőn pedig a négyes tábort, így kedden felérhet a csúcsra, hogy szerdán már újra az alaptábor nyújtotta biztonságban tudhassuk.

 

„A magyar identitás hangsúlyozása fontos eleme az expedícióimnak, hiszen magyar állampolgárként a magyar nemzeti zászlót viszem fel a csúcsra, amelyen a Nagyvárad felirat szerepel. Ez a nemzeti zászló, amit minden csúcshódításra magammal viszek, városunk magyar közösségének létezését és élni akarását tükrözi. Annak ellenére, hogy az elmúlt 20 év alatt 70 000 főből több mint 20 000 magyar eltűnt Nagyváradról, ezzel a zászlóval is azt akarom bizonyítani és üzenni, hogy mi, partiumi, nagyváradi magyarok voltunk, vagyunk, és Isten segítségével leszünk is” – hangsúlyozta korábban a nagyváradi fiatalember.

A cél

A Manaszlu a Föld nyolcadik legmagasabb hegye, a Mansiri-Himalájában található. Neve a szanszkrit eredetű manasza szóból ered, jelentése „szellemhegy”. Elsőként 1956-ban hódította meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt és Barna Dániel érték el a Manaszlu csúcsát 2009 májusában, a csúcstámadás során az expedíció orvosa, Szabó Levente életét vesztette. Klein Dávid 2015 októberében jutott fel a csúcsra, de ugyanekkor Benedek Zoltán sikeres csúcstámadást követően leereszkedés közben életét vesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!