Az anyatejnek nincs párja

2017.09.23. 12:30

Újra nő a szoptató édesanyák száma, de nem eléggé

A 70-es, 80-as évek visszaesése után ismét nő azoknak a csecsemőknek a száma, akiket életük első hónapjaiban kizárólag anyatejjel táplálnak, a szakemberek azonban mégsem elégedettek.

Papp Katalin védőnő, szoptatási tanácsadó a teol.hu cikkében azt mondja, erőfeszítéseik ellenére sem emelkedik kellő ütemben azoknak a babáknak az aránya, akik életük első hónapjaiban csak anyatejet kapnak.

A 60-as években Magyarországon a szülést utáni első három hónapban a nők több mint fele kizárólag anyatejjel táplálta gyermekét, a csakis tápszerrel etetett csecsemők aránya csak öt százalék körül mozgott. A 70-es, 80-as években mélyponton volt a szoptatás népszerűsége, a tápszer viszont virágkorát élte. Mint Papp Katalin mondja, akkoriban mindent uniformizáltak, a trend az volt, hogy napközben háromóránként 20 percig szoptattak az anyák akkor is, ha éhes volt a kicsi, és akkor is, ha nem.

Nem nézi az időt, igény szerint etet

Nóra harmadik gyermeke, Liza rövidesen 4 hónapos lesz. Az édesanya azt mondja, első gyermekével még voltak nehézségek, de most már nagyon rutinos a szoptatásban. Fiát hét hónapig táplálta anyatejjel, de adott neki tápszert is. Nagyobbik lányát viszont 19 hónapig szoptatta, ő az első félévben kizárólag anyatejet kapott. – Most is ez a terv – árulja el, miközben karjában lévő gyermekét eteti. – Nem látom semmi hátrányát a szoptatásnak, én már nagyon rugalmas vagyok, bárhol megszoptatom. Soha nem találkoztam senkivel, akit ez zavarna – teszi hozzá. Azt is elmondja, hogy igény szerint eteti a kicsit, nem nézi az időt, de legfeljebb tíz percre van szüksége. Az éjszakák nyugodtak, egyszer ébred fel Liza, akkor eszik, majd alszik tovább.

Az elmúlt évtizedekben visszatért a szakma a természetes gyermekgondozás talajára, mindent megtesznek azért, hogy az édesanyák gyermeküket képesek legyenek anyatejjel táplálni. Papp Katalin szolgálati helye, Paks e tekintetben az országosnál jobb adatokkal büszkélkedhet, a hat hónapig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya itt 54 százalék. Ám a védőnő hozzáteszi, szakmai berkekben az a kívánalom, hogy még ennél is magasabbra emelkedjen az arányszám. A kismamák elsődleges szándékával szerinte nincs is gond, inkább az a baj, hogy az első apróbb-nagyobb buktatónál többen feladják.

– Egyre később szülnek a nők, egyre több problémával indulnak, egyre több gyógyszerszedő van köztük – sorolja a gondokat. Sok múlik az egészségügyi személyzet tudásán, hozzáállásán is, mert ők tudnak az anyukáknak segíteni. Katalin szerint régen a nagycsaládokban mindig volt minta, a nők egymás előtt tették mellre gyerekeiket, most viszont mindenki elszeparálódik, ezért sokan el is bizonytalanodnak, és a legkisebb kudarc is kedvüket szegi.

A szakember szerint az is baj, hogy a nők nagyon tudatosak lettek. – Sokkal nehezebb elővarázsolni az ösztöneinket. Tervezhető életet élünk, a szoptatás viszont nem ilyen – fogalmaz. Az édesanyáknak a korábbi életmódjukat fel kell áldozni, a gyermek felé kell fordulni. Papp Katalin megerősíti: valóban trendi a szoptatás, a hordozás, de mégsem megy olyan lazán, ahogy kellene, márpedig ha az anyuka nem nyugodt, a baba sem lesz az, ez pedig megnehezíti a szoptatást.

(Borítókép: Shutterstock / Uvarov Stanislav)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!