Erdély kincsei

2018.05.19. 09:02

Torockó idén nyáron is fesztivállal várja a látogatóit

Koncertekkel, táncházakkal, népviselet-bemutatóval, filmklubbal, kiállítással, irodalmi performanszokkal, hagyományos erdélyi gasztronómiai, családi és egyéb programokkal várja az érdeklődőket az erdélyi Torockón június 2-án az ötödik Duna Nap.

Torockó, 2014. június 6. Szivárvány a Székelykõ nevû hegycsúcs felett a Duna Televízió által szervezett Duna-napon az erdélyi Torockón 2014. június 6-án. Duna-napokat tart június 6-án és 7-én az erdélyi Torockón (Rametea) a Duna Televízió, amely kulturális központot nyit a településen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

„Öt évvel ezelőtt vásároltunk Torockó főterén egy műemléképületet, amelyet kulturális központtá alakítottunk át azzal a céllal, hogy a szülőföldön maradást, a magyar identitás erősítését, a magyar nyelv, a magyar kultúra ápolását próbáljuk segíteni” – idézte fel a kezdeteket a Duna Napot szervező Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Dobos Menyhért elmondta: ehhez kapcsolódott az az ötlet, hogy a trianoni döntés évfordulójához, június 4-hez legközelebbi hétvégén egy kulturális rendezvény ünnepelje a nemzeti összetartozás napját. „Fontos, hogy a Duna Televízió ne csak az éter hullámain, hanem személyesen is jelen legyen, hiszen több mint televízió: szimbólum, a nemzeti összetartozás jelképe is egyben” – hangsúlyozta.

Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója beszédet mond a torockói Duna-ház avatásán 2014. július 6-án, mellette helyi népviseletbe öltözött fiatalok.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Duna Napon három színpadon várják ingyenes programokkal az érdeklődőket – közölte Dobos Menyhért. A családi programok egyik helyszíne a Tündérkert lesz, ahol kézműves foglalkozásokon, ügyességi játékokon, családi koncerten, népdal- és néptánctanításon, bábjátékon vehetnek részt a gyermekek. A nap folyamán íjászpróbákat, jótékonysági süteményvásárt, kézműves kirakodóvásárt és könyvvásárt is rendeznek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=H4MqCHTGthU

A pódiumszínpad programjában egyebek mellett torockói népviseleti bemutató, táncház, valamint könyvbemutató is szerepel. Délután a Szilas Néptáncegyüttes és vendégtáncosai látványos néptáncbemutatóval vonulnak fel Torockó utcáin.

Fesztiválprogram a Duna-ház udvarán 2016 júniusában.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csillagösvényen címmel a Duna-ház előtt szabadtéri kiállítás is nyílik, amely az elmúlt 1100 év erdélyi magyar költői, írói – mások mellett Reményik Sándor, Dsida Jenő, Nyírő József, Wass Albert, Kányádi Sándor, Ignácz Rózsa, Apáczai Csere János, Kós Károly és a Torockón született Brassai Sámuel – emlékét idézi fel. A kiállításhoz június 2-án versszínház is kapcsolódik: Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók a tárlaton szereplő alkotók műveiből adnak elő.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=KYcy2J7qGjY

Az esti Összetartozás koncerten Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vikidál Gyula énekel a nagyszínpadon olyan számokat, mint a Nemzeti dal feldolgozása, a Kell még egy szó (Honfoglalás), a Nélküled (Ismerős arcok) vagy a Magyar Golgota (Kormorán), ezt követően az Edda Művek lép fel. A programok sorát tűzijáték zárja.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=_QOXOcwL8jA

A Duna Nap folyamán az M1 aktuális csatorna többször is élőben tudósít, majd június 9-én a Duna Televízió vetít az ünnepi programokból összefoglalót. A közmédia személyesen is minél több résztvevőt vár az összetartozást erősítő rendezvényre – mondta Dobos Menyhért.

Borítóképünkön résztvevők a 2014. évi Duna Napon az erdélyi Torockó központjában.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!