Esszencia

2019.03.11. 09:33

Tokaji a világ legdrágább bora

A negyvenezer dolláros, vagyis közel 11 millió forintos palackáron kínált nedű meghódította a világot.

Milyen összeget nem sajnálunk egy üveg kiváló borért? – teszi fel a kérdést a Fortune cikke, amely arról is beszámol, hogy Magyarországról, a tokaji borvidékről származik a világ jelenleg legdrágább, 40 000 dollár értékű bora, a 2008-as évjáratú Tokaji Esszencia. A borkülönlegesség árát főleg az előállítási költségek dobják meg: a cikk szerint egy üveg Esszenciához valamivel több mint 180 kg szőlőre van szükség, melyet ráadásul kézzel szüretelnek. Mindemellett kivételesen hosszú ideig kell érlelni: látható tehát, hogy ez a bor a legmunkaigényesebbek egyike. Következésképpen mindössze 18 üveg készül belőle, ami könnyen felcsigázhatja a szenvedélyes gyűjtők érdeklődését. Az első üveg mindenesetre elkelt: egy sanghaji ügyfél vásárolta meg.

„A 2008-as év kivételes évjáratnak számít, ráadásul az Esszencia az a fajta bor, amely akár a 100 éves kort is megérheti” – mondta Tom Hudson, a londoni székhelyű Farr Vintners igazgatója.

Fotó: Shutterstock

A cikkből az is kiderül, hogy az Esszencia kizárólag aszúszőlőből készül, semmilyen más fajtát nem adnak hozzá. Ebből következik, hogy igazán tökéletes Esszencia csak olyan évben készíthető, amikor megfelel mennyiségű aszúszőlő áll rendelkezésre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!