Pazarlás

2019.04.09. 18:00

Több száz millió tojást dobnak ki fölöslegesen az emberek

Az ételpocsékolás egyik legfőbb oka a lejárati dátumokkal kapcsolatos túlzott hiszékenység.

Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Királyságban évi 50 milliárd forintnyi, több mint 700 millió tojást dobnak ki felhasználatlanul a vásárlók – írja cikkében a Bors Online.

Mint írják, ez valószínűleg azért van, mert a fogyasztók túlságosan is függenek a lejárati dátumoktól. Egy nappal a javasolt fogyaszthatósági határidő lejárta után már dobják is kukába az amúgy tökéletes termékeket – fogalmaz az írás.

Pedig a tojásról nagyon egyszerűen meg lehet állapítani, hogy még fogyasztható-e, vagy sem. Elég egy lábas csapvízbe tenni: ha lesüllyed a tojás az edény aljára akkor nyugodtan fogyasztható.

Fotó: Shutterstock

A kevesebb kidobott élelmiszerért kampányoló „Too Good To Go” aktivistái szerint évi 10,2 millió tonna jó ennivalót dobnak szemétbe a britek minden évben. Ennek értéke 20 milliárd font, azaz 7334 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban fejenként évi 110 ezer forintnyi ennivaló landol a kukában, amelynek nem ott lenne a helye – összegzi a lehangoló adatokat a cikk.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!