Járvány

2020.10.14. 11:32

Több online órát akarnak az egyetemisták

Úgy érzik, önálló kutatásokra akkor jut idő, ha nem kell egész nap előadásokon ülni.

Budapest, 2020. augusztus 31. Szalagot köt az egyetemi zászlóra egy elsőéves diák az Óbudai Egyetem tanévnyitóján 2020. augusztus 31-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Javaslatcsomagot küldött a szakminisztériumnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, miután felmérte, mennyire elégedettek a diákok a távoktatással. Mint kiderült, a fiatalok szeretnék, ha a digitális tanulás szerves része maradhatna az egyetemi életnek a járvány után is. Úgy vélik, a túl sok kontakt- óra hátráltatja az önálló munkavégzést – tudta meg a Magyar Nemzet.

Márciusban megtiltotta a kormány az egyetemek oktatási célú látogatását a pandémia miatt, a tavaszi szemeszter így távoktatásban telt az egyetemeken. A szeptemberi tanévkezdéskor már nem volt ilyen kikötés, ám a járvány második hulláma miatt az intézmények többsége azóta is online formában tartja meg az órák egy részét.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felmérést készített a diákok tapasztalatai­ról. A két részletben – májusban és augusztusban – elvégzett, 27 ezer fia­tal véleményét rögzítő kutatás eredményeit a napokban egy húszoldalas jelentésben foglalták össze, amit elküldtek az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy szakmai párbeszéd indulhasson a felvetéseikről. Azt ígérik, az idei tanévet jellemző hibrid munkarendről is hasonló elemzést fognak készíteni.

Mint kiderült, a hallgatók alapvetően elégedettek a távolléti oktatással, olyannyira, hogy a tavaszi adatfelvétel szerint a kontaktórák 42 százalékát vírushelyzettől függetlenül is kiváltanák online oktatással. A második körös, nyár végi válaszadók szerint a tanórák hetven százalékát át lehetne ültetni virtuális térbe. Érthető módon főleg a tanulmányok mellett munkát is folytató diákok vélték úgy, hogy nagy segítség lenne, ha nem kellene minden nap reggeltől estig előadásokon ülni.

A HÖOK emlékeztet: már a minisztérium által készített 2014-es felsőoktatási stratégia is megállapította, hogy a kontaktóra-központúság a hazai felsőoktatás egyik minőségkorlátozó jellegzetessége, amely visszaveti a hallgatók és az oktatók teljesítményét is, mert kevés teret hagy az önálló tanulásnak, a személyes mentorálásnak, a saját kutatásoknak, az önfejlesztésnek.

A távoktatás fejlesztése érdekében a diákság képviselete azt javasolja: állítsanak fel munkacsoportot a rektorok, a hallgatók, az akkreditációs bizottság és a szaktárca képviselőiből, és dolgozzák ki a kontaktórák csökkentésének lehetséges módjait. Szeretnék, ha a képzéseket már a 2021-es tanévtől racionalizálnák, és kérik, hogy szaktól függetlenül minden diáknak kötelező legyen olyan kurzust elvégezni, amely fejleszti a digitális kompetenciáit.

Szorgalmazzák azt is, hogy ösztöndíjakra és kreditelismerésre virtuális mobilitás esetén is legyen lehetőség, valamint a fenntartó többlettámogatásokkal ösztönözze az egyetemeken az egységes e-learning struktúra kialakítását, és minden egyetemen jelöljenek ki egy projektgazdát, aki a digitalizációért felel.

Az ITM a lapnak úgy reagált: nyitott a HÖOK-kal az egyeztetésre, és a döntéseknél figyelembe veszi a hallgatói érdekképviselet jelzéseit.

A felsőoktatási ágazat számára összeállított központi járványügyi ajánlás egyébként az egyetemekre bízza, hogy ebben a tanévben fogadnak-e személyesen hallgatókat, és ha igen, milyen feltételekkel. A gyakorlat eltérő: az ELTE például belépéskor kötelezővé tette a lázmérést, sőt az intézmény természettudományi karán már a tanévkezdéskor azonnal betiltották a jelenléti órákat. A Corvinuson ezzel szemben azt találták ki, hogy negyvenfős létszámig személyesen is megtartják a kurzusokat, és csak afölött költöztetik internetre az órákat, viszont előírták az oktatóknak, hogy minden anyagot tegyenek elérhetővé online.

Borítókép: Szalagot köt az egyetemi zászlóra egy elsőéves diák az Óbudai Egyetem tanévnyitóján 2020. augusztus 31-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!