egészség

2018.05.28. 19:42

Több jó hírünk is van a borok szerelmeseinek

Az isteni nedű tényleg jó hatással van a szervezetre - máris részletezzük, miért.

A borról már régóta úgy gondolják, hogy az egészségünk hasznára válhat, mindaddig, amíg mérsékelten (!) fogyasztjuk. Annak ellenére, hogy általában a vörösbor kap nagyobb figyelmet, egy amerikai tanulmány szerint a fehérbor hasonló egészségügyi előnyökkel járhat – írja a Mindmegette.

1. TOVÁBB ÉLHET

Egy pohár bor egy nehéz nap után hosszabb életet eredményez – állítják a Harvard kutatói. A rendszeres, ám mértékletes borfogyasztók halálozási aránya 34 %-kal kisebb, mint a sör vagy röviditalok szerelmeseié.

2. NEM ÉG LE A NAPON

Íme egy másik példa arra, hogy maradhat fiatalabb napi egy pohár bor segítségével. Egy spanyol tanulmány szerint a borban lévő antioxidánsok megvédhetik bőrünket a napégéssel szemben. Ha a bőrünk káros UV sugárzásnak van kitéve, kémiai reakciókat vált ki a szervezetben. Ez a kémiai reakció a bőrsejtek sérülését és égését okozza, ám a szőlőben található antioxidánsok leállíthatják azt a kémiai folyamatot, amely megöli a bőrsejteket ami és napégéshez vezet.

3. JÓT TESZ A SZÍVNEK

A vörösborról már régóta tudjuk, hogy segít megvédeni a szívünket. A borban lévő antioxidánsok bizonyítottan növelik a HDL koleszterinszintjét, ami a vérben megtalálható, védő koleszterin, ami a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.

4. CSÖKKENTI A DIABÉTESZ ESÉLYÉT

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mérsékelt ivóknak 30 százalékkal alacsonyabb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, azonban ügyelni kell arra, hogy ne lépük túl ezt a határt. Ha a borról, mint gyógyszerről beszélünk, véssük az eszünkbe: a kevesebb több!

5. BOLDOGABB LESZ TŐLE

Mindannyian kicsit nyugodtabbnak érezzük magunkat egy pohár bor után. A napunk stresszei eltűnnek, miközben a barátainkkal és a családunkkal vacsorázunk, élvezzük a jó beszélgetést és a nagyszerű borokat. Kiderült, hogy ezek a jó érzések túlmutatnak egy egyszerű, baráti vacsorán.

A BMC Medicine egyik tanulmánya szerint a mérsékelt borbevitel védelmet nyújt a depresszió ellen. Hetente két-hét pohár bor (nem, nem naponta, sajnálom hölgyek és urak) segít a depresszió megszüntetésében. Azonban, ha az ivás mérték nélkül zajlik, a depresszió esélye is megnő.

6. CSÖKKENTI A RÁK KOCKÁZATÁT

Mindannyian hallottuk már a vörösbor és a szívbetegségek megelőzéséről folytatott kutatásokról, de a rákhoz kapcsolódó hírek is izgalmasak. A rendszeres ivás általában növeli a rák kockázatát, de van egy kivétel a szabály alól: a vörösbor. A vörös szőlő héján talált vegyi anyagok csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteronszintet a premenopazában lévő nők körében. Ez a hormonális eltolódás csökkenti az emlőrák kockázatát.

7. AZ AGY HÁLÁS LESZ ÉRTE

Túl sok pohár bor után az agy nem biztos, hogy nagyon boldog lesz, ám az éjszakai borozás megvédheti az agyat a vérrögöktől vagy a vérzéstől. Azoknál, akik egy vagy két italt fogyasztanak éjszaka, nyolc százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. A súlyos ivóknál ugyanakkor (legalább négy ital éjszakánként) 14 százalékkal nő a stroke kockázatát. Egy pohár vörösbor a vacsora mellett csökkenti a demencia kockázatát is. A mérsékelt vörösborosoknak 23 százalékkal alacsonyabb az esélye arra, hogy a demencia kialakul, mint azoknál, akik nem fogyasztanak a vörös nedűből.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / nd3000

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!