étkezési szokások

2019.02.25. 17:50

Tévhit, hogy a késői vacsora ártalmas

Sokkal többet számít, mennyit és mit eszünk, mint az, hogy mikor.

Forrás: Shutterstock

Egy japán kutatócsoport friss eredményei szerint a korábban vélttel ellentétben nem emeli meg drámaian a vércukorszintet a kései vacsora. E szerint tehát csupán városi legenda, hogy a későn evők hosszú távon kockára teszik az egészségüket. Az persze a távol-keleti szakértők szerint is sokat nyom a latban, hogy mivel pakoljuk meg a gyomrunkat lefekvés előtt – számol be minderről a csalad.hu.

A portál az Independent cikke nyomán azt írja: közkeletű vélekedés, hogy két órának el kell telnie az utolsó főétkezés és a lefekvés között. A 120 perces “emésztési” időszakot azzal indokolják, hogy hosszabb távon egészségügyi kockázatokkal jár, sőt, akár a rák kialakulásának kockázatát is növeli, ha valaki nem hagy magának elég időt lefekvés előtt – foglalják össze, majd rögtön hozzá is teszik: egy ilyen általános tiltásnak nincs sok haszna, legalábbis egy japán kutatócsoport most publikált vizsgálata szerint.

Fotó: Shutterstock

Mint írják, a japán Okayama Egyetem Egészségügyi Karán arra voltak kíváncsiak, miként befolyásolja az alvás előtti vércukorszintet a korai, vagy a kései étkezés.

Két csoportot vizsgáltak, az egyik figyelembe vette a kétórás szabályt, a másik viszont nem.

A kutatásban 1573 egészséges középkorú, vagy idősebb ember vett részt a nyugat-japán Okayamában, még 2012 és 2014 között.

A kutatók nem pusztán az étkezés időpontjára voltak kíváncsiak, azt is feljegyezték sok más mellett, hogy az egyének hány kilogrammot nyomtak, mennyire ettek zsíros ételt, milyen sűrűn végeztek testmozgást és dohányoztak-e. Az étkezés hatását vérvételekkel, pontosabban a vér HbA1c (glikohemoglobin) szintjével ellenőrizték hónapokon keresztül. Az évek során mindkét tesztcsoportnál az értékek lassú növekedését tapasztalták: néhány év távlatából tehát nem mutatkozott különbség a két csoport glikohemoglobin szintje között.

Fotó: Shutterstock

Találtak azonban olyan tényezőket, amelyek jelentősen tudják emelni az egyén vércukorszintjét, veszélyeztetve egészsége későbbi állapotát.

Ilyen a magas vérnyomás, az alacsony fizikai aktivitás, az alkoholfogyasztás. Éppen ezért azt tanácsolják, sokkal fontosabb lehet az életmódváltás annál az egyetlen dolognál, hogy valaki mikor eszik elalvás előtt.

Természetesen az sem mindegy, hogy mivel tömi meg magát a nap utolsó étkezésén az ember.

A nehéz, zsíros ételek jelentős része önmagában is egészségtelen, lefekvés előtt fogyasztva pedig megzavarhatja a pihenés minőségét.

“Nagyobb figyelmet kellene szentelni az elfogyasztott étel mennyiségére és összetételére, hogy a pihenés minősége optimális legyen. Emellett el kell hagyni a dohányzást, meg kell szabadulni a túlsúlytól. Ezek ugyanis sokkal nagyobb hatással vannak az egészséges emésztésre, mint bármilyen általánosan meghatározott időkorlát” – írják a kutatás japán készítői.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!