Milyen színes a világ!

2018.05.31. 07:00

Tartson velünk az északi bányászvárostól a gyógyfürdők mekkájáig

Vonzó és bájos úti célt kínálnak azok a települések, amelyek épületei a szivárvány minden színében pompáznak.

Mediaworks/Fanny

Dél-Afrika: Fokváros Bo-Kaap negyede

A városrészt a 18. században felszabadított maláj rabszolgák alapították. A faji elkülönítés egészen 1990-ig tartott, akkor viszont összeomlott a rendszer, és a negyedben élő fekete lakosok attól fogva szabadon költözhettek bárhova. Ekkortájt felújították Bo-Kaapot, és sok tehetős család érkezett ide. A színesre vakolt épületeknek köszönhetően a település inkább tűnik legóvárosnak, mint Fokváros központi, gazdagok lakta részének.

Bo-Kaap legóházai

Csehország: Karlovy Vary

Ha a legközelebbi színpompás várost keresi, pattanjon autóba, és bő hét óra alatt már ott is lehet a cseh mesevárosban. A filmfesztiválja mellett a gyógyfürdőiről is híres települést hegyek szegélyezik, és területének 36 százalékát fedik erdők, parkok. Tarkabarka épületei közül különösen figyelemre méltóak a fürdőházak, amelyeknek egy részét oszlopcsarnok köti össze. Emellett érdemes sétálni is egy nagyot, mert az embert azonnal magával ragadja a város atmoszférája.

Karlovy Vary gyönyörű épületei az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát idézik

Nagy-Britannia: Portmeirion

Ha a kissé zord szigetországban egy mediterrán hangulatú helyen szeretné múlatni az idejét, az elragadó észak-walesi falucska remek választás. Az ötlet, hogy legyen Nagy-Britanniában egy mediterrán stílusú település, egy helyi építész, Sir Bertram Clough Williams-Ellis fejéből pattant ki, hogy aztán 1925–1975 között felhúzzák a ma is látható színes, kissé régies házakat. Elüldögélhet a főtéren, vagy felpattanhat egy, a múlt századból itt maradt gőzösre, és úgy érzi majd, hogy egy valódi időutazáson vesz részt.

Portmeirionban a templomok és a lakóépületek is a mediterrán országok hangulatát idézik

Norvégia: Longyearbyen

A Jeges-tengerben található, Norvégiához tartozó szigetcsoport, a Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen bányásztelepülésként indult, és az itt élők nagy része még ma is ezzel foglalkozik. Tavasszal és nyáron viszont előszeretettel érkeznek ide olyan turisták, akik motoros szánnal akarnak túrázni. Bizony nagyon kell vigyáznia magára mindenkinek, itt ugyanis „tilos” meghalni: mivel a talaj szinte mindig fagyott, ezért a holttestek egész egyszerűen nem tudnak lebomlani. Emiatt aztán 60 éve be is zárták a helyi temetőt… A turistáknak április közepe és augusztus közepe között érdemes erre látogatniuk, ezek ugyanis a világos hónapok – hiszen a település a sarkkörön túl fekszik.

Longyearbyen egykor bányásztelepülés volt, ma is sokan élnek ebből

Fotók forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!