gondolta volna?

2019.04.25. 14:27

Takarmánynövényként ismert gyógynövény segíthet a fáradság ellen

A vörös lóhere, amellett, hogy energiával tölti fel a szervezetet, számos probléma esetén alkalmazható.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tomsickova Tatyana

A vörös lóhere az egyik legismertebb takarmánynövény, hatékony és finom ízű, ehető gyógynövény is. Ásványi anyagokban (kalcium), fitoösztrogénben, nyom­elemekben, proteinekben és flavonoidokban gazdag – írja cikkében a Bors.

Gyógyhatásai

Általános regeneráló, energiával tölti fel a szervezetet, csillapítja a fá­radtság érzését. Vértisztító, sejtvédő, gyulladásgátló hatása van. Javítja a véráramlást, csökkenti a koleszterint, megelőzi az időskori csontritkulást. Véd a prosztata- és a daganatos betegségektől, az érelmeszesedéstől. Magas fitoösztrogén-tartalma miatt enyhíti a változó kori panaszokat. Fertőtlenítő hatása emésztőrendszeri fertőzés, ételmérgezés utáni hasmenés, valamint hányás esetén is érvényesül. Nőknél enyhíti a menstruációs problémákat, és nem utolsósorban fokozza a termékenységet.

Fogyasztása

Szedhetjük kapszula vagy tinktúra formájában, ihatjuk gyógyteaként. Virágját és hajtását tehetjük salátába, levesekbe.

Nem ajánlott várandósság, szoptatás idején, fo­gamzásgátló tablettát szedő nőknek, egyes mell- és nő­gyó­gyászati daganatoknál, a szív- és ér­rendszeri be­tegsé­g­­ben szenvedőknek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!