Klímaváltozás

2020.02.26. 16:09

Szú pusztít a magyar fenyvesekben is

Európa-szerte egyre nagyobb gondokat okoz a farontó bogár.

Forrás: Pixabay

Húsz év alatt ötödére csökkent a fenyvesek területe Magyarországon, tavaly pedig a feketefenyő-állomány tizede elpusztult. A húsz évvel ezelőtti 2400 négyzetkilométerről mára mindössze 500 négyzetkilométerre csökkent hazánkban a fenyvesek területe, miközben az összes hazai erdő mérete nőtt olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Az Agrárminisztérium adatai szerint az erdeifenyők 27 százaléka egészséges, míg a feketefenyőnek mindössze a 3 százaléka.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse az InfoRádióban korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás okozta aszályos idők, valamint a területen nem őshonos rovarkártevők és a gombásodás terjedése okozza a legnagyobb problémát a fenyőállománynak.

– Az elmúlt években az egyébként telepített feketefenyő-állományok vörös színét okozó tűvörösödést gombafertőzés okozza, de a klímaváltozásnak olyan rovarkártevők is előnyét látják, amelyek megszokottak. Az európai lucfenyőket károsító közönséges szú is sokkal elterjedtebb, mint korábban, Németországban, Csehországban, Franciaországban is hatalmas területeken pusztítanak ezek a farontó élőlények

– magyarázta a szakértő.

Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent a szú – erősítette meg Ódor Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

A lucfenyők elsősorban Nyugat-Magyarországon tapasztalt állománypusztulásában is komoly szerepe volt a szú károsításának; igaz, a kártétel nagyságához hozzájárult az is, hogy a klímaváltozás miatt a fák ellenálló-képessége csökkent a bogarakkal szemben, rosszabb a gyantatermelésük.

Magyarországon a második világháború után a pénzhiány miatt gond volt a fenyőimporttal, emiatt indítottak fenyvesítési programot, másrészt a homoktalajok megkötésére is egyebek mellett a fenyőt használták fel. Ezek a nem őshonos fafajok ki vannak téve az erdőtüzeknek is, főleg az elmúlt száz évben az Alföldön telepített ültetvények rendkívül gyúlékonyak – tette hozzá Gálhidy László.

Európában nemcsak Magyarországon pusztulnak a fenyvesek.

Németországban 2018 óta 110 ezer hektárnyi erdő esett el, amivel 70 millió köbméternyi hulladékfa keletkezett.

Ennek csak az eltakarítási költsége 2,1 milliárd euró (690 milliárd forint), az újraerdősítés további 640-660 millió euróba kerül. Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelték a német faállományt. A fenyők pedig – mivel főként a gyantájukkal tartják távol a kártevőket – a nedvességhiány miatt nem tudnak védekezni a kéregrágó bogarak ellen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!