nem fenékig tejfel

2017.09.20. 19:21

Szomorú ok miatt válna meg Michelin-csillagaitól a sztárséf

A legjobb szakácsok élete sem tündérmese.

Le akar mondani étterme három Michelin-csillagáról Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet séfje, mivel túlságosan nagy nyomást jelent számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek.

Laguiole-ban lévő éttermének 1999-ben ítélte oda a három csillagot a Michelin francia étterem- és szállodakalauz, a Le Suquet egyike Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.

A 46 éves sztárséf szerdán közölte, családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, hogy új fejezetet kezdhessen életében.

Sébastien Bras 10 éve vette át a Le Suquet vezetését apjától.

„Miközben elégedettséggel tölt el, hogy megnyered a hőn óhajtott elismerést, hatalmas nyomás alatt vagy, hogy mindig megfelelj pontos előírásainak”

- mondta az AFP francia hírügynökségnek.

„Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak”

- magyarázta.

„Lehet, hogy így kevésbé leszek ismert, de elfogadom” – tette hozzá, de hangsúlyozta, hogy továbbra is el fogja ámítani vacsoravendégeit, de anélkül, „hogy azon agyaljon, ”vajon megfelelnek-e ételei a Michelin-inspektoroknak„.

A Michelin-kalauz tudomásul vette és tiszteletben tartja Sébastien Bras kérését és megvizsgálja azt – közölte Claire Dorland-Clauzel, a csoport végrehajtó bizottságának tagja, hozzátéve, hogy a lemondás a csillagról ”nem automatikus„.

Először fordul elő, hogy egy francia séf azt kéri, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában. De nem Bras az első séf, aki ki akar lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából.

2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője okozott megrökönyödést, amikor visszaadta csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját – mondta Dorland-Clauzel.

2006-ban Antione Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!