Füves pálya

2018.07.04. 22:00

Svájcban is elérhetőbb lesz a kannabisz

A svájci kormány tovább akarja könnyíteni a marihuána orvosi és rekreációs célú legális használatát.

21 June 2018, Germany, Munich: Curator of the Store Room of the Public Prosecution Service, Anton Jofer, holding a bag of confiscated cannabis at the press conference with the Munich Public Prosecution Service. The prosecution reported on investigation proceedings and showed other artifacts from their store room. Photo: Lino Mirgeler/dpa

Szerdán határoztak Bernben arról, hogy eltörlik a kábítószertörvény jelenleg hatályos rendelkezését azokra a betegekre vonatkozóan, akik marihuánát használnak fájdalomcsillapítóként, és új törvénymódosítást dolgoznak majd ki. A kormány megvizsgálja azt is, hogy a betegbiztosítók fedezik-e majd az orvosi célú marihuána használatának költségeit.

Ezenkívül egyszerűbbé válhat a marihuána rekreációs célú használata is.

A kantonok tanulmányozni fogják, hogy lenne-e értelme egy-egy adott térségben a kannabisz használatát teljes egészében legalizálni a feketepiac felszámolása érdekében.

Jelenleg Svájcban csak olyan fajta marihuánát lehet szabadon árusítani, amelynek pszichoaktív hatóanyag-tartalma (THC) nem haladja meg az 1 százalékot. A hatóságok becslései szerint mintegy 200 ezer ember használhat rendszeresen marihuánát az alpesi országban, ahol a szomszédos országokhoz, például Németországhoz képest liberálisabb drogpolitika van érvényben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Lino Mirgeler / dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!