nassolás helyett

2018.01.08. 14:53

Ropogtasson magvakat!

Unja a boltit? Készítsen izgalmas ízkombinációkat házilag!

A rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csonthéjasok és olajos magvak rágcsálnivalóként és főételek kiegészítő részeként egyaránt fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban.

Felhasználás előtt azonban nem árt megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van-e a magvakkal. A penészedés például már szabad szemmel is látható a héjon, ezért mindig ügyeljen rá, hogy ép magokat vegyen. A friss dió viszonylag nehéz, mert a bél még nem száradt össze. A mandula megrázva zörög, ha nem friss.

Száraz, szellős helyen tárolja őket, a célra a legjobb a vászonzsák, vagy kartondoboz. Otthon egy papírzacskóban a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba is beteheti, így kevésbé avasodik meg, és akár egy évig eláll.

Az olajos magvakkal tökéletesen kiválthatók a chipsek és a kekszek. A legfinomabbak a pörkölt változatok, amelyek ráadásul ínycsiklandozó illatot is varázsolnak a lakásba. Íme két példa.

Sós-csilis:

Teflonedényben pirítson meg 100 g magot: mandulát, diót és mogyorót. (A mandulát előzőleg dobja forró vízbe, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen.) Spriccelje meg vízzel, majd szórja meg 20 g sóval és 1 csipet őrölt csilipaprikával. Forgassa össze a fűszereket a magokkal, és pirítsa tovább egy rövid ideig.

Cukros-fahéjas:

Az előző receptet ismételje, de só helyett 100 g cukor és 1 ek őrölt fahéj keverékével szórja meg a mandulát a serpenyőben. Közben többször is spriccelje meg vízzel, hogy a cukor körbevonja a szemeket. Végül hempergesse meg újra cukorban, és szedje ki sütőpapírra hűlni.

Borítókép: RossHelen /Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!