Városi szabadulószoba

2020.11.20. 09:00

Ötletes játék mutatja be Eszék magyar emlékeit az oda látogatóknak (videó)

„Kezdődjön a kaland!” – így indítja útnak a kopácsi születésű Juhász Bálint a legújabb eszéki szabadulószobás játék résztvevőit a város központjában. A logikai játék csak pár hete érhető el a drávaszögi tömbmagyarság városában, köszönhetően a fiatalembernek, aki a délszláv háború után visszatérve szülőföldjére itt találta meg boldogulását.

„Tanulmányaim befejezése után egy megmagyarázhatatlan érzés hazavonzott… Talán a szívem… Elkezdtem dolgozni, később vállalkozást nyitottam, mert úgy gondoltam, hogy ennek a kis közösségnek tudunk értéket teremteni, értéket adni”

- emlékezik a kezdetekre a köztévé Kárpát-medence című magazinműsora legutóbbi adásának nyilatkozó Juhász Bálint, akinek cége oktatással is foglalkozik, így a nemrég indult városi társasjátékuk legfőbb küldetése az eszéki történelmi helyek megismertetése fiatalokkal és idősekkel egyaránt.

„Ez a mi városi szabadulószobánk annyiban különbözik a szó szoros értelmében vett szabadulószobáktól, hogy szabadtéren játszódik és történelmi emlékeket, híres helyeket, turisztikai attrakciókat ismerhet meg rajta keresztül a versenyző. Izgalmas és szórakoztató csapatjáték” – magyarázza.

Bálint másfél évtizede dolgozik együtt régi barátjával és munkatársával, Simics Ernővel, akit annak idején szintén hazahúzott a szíve:

„Magyarország nagy lehetőséget adott számomra a fejlődésre, tapasztalatszerzésre. Aztán arra gondoltam, hogy ezt, amit ott megtanultam, jó lenne hazahozni, mert mégiscsak azt éreztem, hogy itt születtem, itt vagyok otthon.”

A csapat nagyon fontosnak tartotta, hogy a játék a helyi és a máshol élő magyarokat is megszólítsa. A feladatok megoldásához csupán térképre és okostelefonra van szükség.

„Rengeteg lehetőség rejlik a játékban, és ugye horvátul, magyarul is, tehát gyakorlatilag bárki számára elérhető”

- hangsúlyozza Molnár Mónika tréner.

A csapat más horvátországi városokban is tervezi a játék elindítását, természetesen magyar nyelven is.

A játék logikai feladatokon keresztül hozza közelebb Eszék történelmi vonatkozásait fiatalokhoz és idősebbekhez egyaránt, mindezt anyanyelvükön, hiszen a történelem ismerete az, amely erős gyökeret ad a drávaszögi magyarságnak is.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!