Egészséges testsúly

2018.12.10. 06:55

Öt ok, ami miatt nem megy a fogyás

A sikertelen diéta hátterében sok minden állhat. Íme a leggyakoribb esetek!

Nincs annál kétségbeejtőbb, mikor az ember újabb és újabb étrendekkel, fogyókúrákkal, „csodamódszerekkel” próbálkozik, és valahogy egy sem váltja be a hozzá fűzött reményeket: a makacs pluszkilók sehogy sem akarnak leolvadni. Ilyenkor érdemes higgadtan megvizsgálni a jelenség hátterét: vajon mi okozza a diéta sikertelenségét? A Mindmegette cikkében öt gyakori okot sorol fel, melyek szinte biztosan megakadályozzák a hatékony fogyókúrát.

Koplalni tilos!

A koplalás az anyagcsere lelassulásához és jojóeffektushoz vezet.

Az anyagcsere ismét lendületbe hozható sok egészséges fehérjével, a napi háromszori főétkezésre való odafigyeléssel.

Fontos, hogy orvosi engedély nélkül soha ne fogyasszunk napi 1200 kcal-nál kevesebbet!

Túl sok a stressz

A belső feszültség sokszor mértéktelen nassoláshoz, túlevéshez vezet. Ha mindemellett rendszeresen kevesebbet alszunk 7 óránál, a szervezet még több stresszhormont termel... A mozgás segít a kikapcsolódásban, ráadásul elűzi a feszültséget, és önbizalmat ad! Érdemes minden nap 30 percet sétálni.

Ha az evés pótcselekvés

Állandóan csipegetünk, pedig már rég jóllaktunk, és bőven elfogyasztottuk azt a mennyiséget, amire valójában szükségünk lenne... ugye ismerős? Sokszor az evést választjuk pótcselekvésül, amikor például esténként leülünk tévézni. A megszokás helyett okosabb a gyomrunkra hallgatni, amely jelzi, hogy valóban éhesek vagyunk, vagy már rég jóllaktunk.

A light termékek csapdája

A light élelmiszerek nem mindig alakkímélőek! A zsírszegény termékek például néha túl sok cukrot tartalmaznak. Figyeljünk oda erre a bevásárlásnál, és nézzük meg a csomagoláson található tápanyagérték-listát.

Legjobb, ha a természetesen könnyű élelmiszereket, vagyis a zöldségeket, gyümölcsöket, sovány tejtermékeket választjuk!

A génekre fogjuk az egészet

A testalkatot természetesen befolyásolják az örökletes tényezők is, de ez nem jelenti azt, hogy te semmit sem tehetsz azért, hogy fogyj! Ha eljárunk hetente háromszor edzeni, garantáltan beindul a kalóriaégetés. Könnyű ételek fogyasztásával, sok zöldség bevitelével és az esti szénhidrátbevitel elhagyásával vagy minimálisra csökkentésével egyenes az út a sikerhez.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!