Szülői örökség

2019.05.10. 07:00

Ön vajon miben másolja tudat alatt az édesanyját?

Biztosak lehetünk abban, hogy jó néhány ilyen dolog van. És persze sok olyan is, amiben szerencsére a magunk útját járjuk.

Mediaworks/Fanny

Forrás: Shutterstock

Az arcunkon lévő gödröcskéket, a ragyogó tekintetünket és persze a széles csípőnket is tőle örököltük. Időnként a tükörbe pillantva döbbenten vesszük észre, hogy mennyire hasonlítanak a vonásaink. De édesanyánk nemcsak a géneken keresztül formál minket, hanem a temperamentuma, a világlátása és a hozzánk fűződő viszonya által is – írja legutóbbi lapszámában az anya-lánya kapcsolatokat típusait vizsgálva a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel.

A támogató

Mindegy, hogy síró kisbaba vagy ingerlékeny tinédzser a gyermeke, fél szemmel mindig rajta tartja a szemét, és tudja, hogy a lánya merre jár, mi az, ami foglalkoztatja. Hogy csinálja? Megpróbálja beleélni magát a gyermeke helyzetébe akkor is, ha nehézségek merülnek fel.

Hatása a lányára: Azok a nők, akik megtapasztalják, hogy édesanyjuk mindenben támogatja őket, határozottabbak, könnyebben érvényesítik akaratukat és erősebben hisznek benne, hogy az emberi kapcsolatok harmonikusan működhetnek. Ennek köszönhetően a viharosabb szerelmi viszonyokat is jobban kezelik.

A távolságtartó

A távolságtartó anyától idegen az érintés-ölelés, akkor sem néz a gyermeke szemébe, ha beszél hozzá, vigasztalja vagy tréfálkozik. Nem tudna válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a lánya legnagyobb félelme vagy a fő vágya. A figyelmesség és empátia hiányának két alapvető oka lehet: akad, aki egyszerűen csak túlságosan el van foglalva magával, de néhányan azért nem képesek az intimitásra és érzelmeik kimutatására, mert szeretet nélkül nőttek fel.

Hatása a lányára: Az ilyen anyák lányai küzdenek a szeretetért – csúcsteljesítményt nyújtanak az iskolában, és próbálnak megfelelni a szülő elvárásainak. Később, felnőttként, szuverén egyéniséggé válnak, jól bírják a terhelést, és látszólag nem szorulnak senki segítségére. Fantasztikus munkahelyi sikereket érnek el, de nagyon törékeny az önérzetük, teljesítményükkel sosem elégedettek. Mindez ahhoz vezet, hogy saját határaikat figyelmen kívül hagyva túlvállalják magukat.

A szeszélyes

Olykor túlzott gondoskodásával kergeti az őrületbe a lányát, kis ideig szabályosan körülrajongja. Aztán épp az ellenkező végletbe csap át a viselkedése: nem törődik vele, folyton kritizál mindent, amit csinál. A szeszélyes nőnek általában ambivalens a viszonya a saját édesanyjával, a szeretet és az érdektelenség váltakozását, a hektikus vívódást pedig jellemzően tovább is adja.

Hatása a lányára: A hol ilyen, hol olyan anyák belső bizonytalansága mélyen beleivódik gyermekeik lelkébe. A lányok többnyire már fiatalon szkeptikusak például a barátságok vagy a szerelmi kapcsolatok tekintetében. Túlságosan félnek, hogy a szimpátia vagy a vonzalom egyik pillanatról a másikra elillan. Nagyon nehezükre esik valakit közel engedni magukhoz. Hogyan tud ezen az ember változtatni? Mindenképpen tisztázza magában, hogy félelemből cselekszik, amikor társas kapcsolataiban nem lép egyről a kettőre.

A tyúkanyó

Akár egy mentőhelikopter, úgy köröz a család felett, gondoskodik róla, hogy minden akadályt könnyedén vegyünk, és soha senkinek ne essen bántódása. A kényeztetés miatt a gyermek eleinte óvó és szerető burokban érzi magát, az évek múlásával azonban kezd túl szorossá válni a póráz. A tyúkanyó típus mesterien manipulál, kitartóan dolgozik azon, hogy kislánya önállósodási törekvéseit megakadályozza

Hatása a lányára: A szülői manipuláció gyengévé tesz, az ilyen közegben nevelkedő emberek nem bíznak magukban, nem hiszik, hogy egyedül is boldogulnak. Ugyanakkor legtöbbször királylányként viselkednek: mindegy, hogy szőnyegvásárlásról vagy párválasztásról van szó. Minden lehetséges opciót számba vesznek, és csak a legjobbat fogadják el. Másrészről viszont nagyon nehezen tűrik, ha akadály kerül az útjukba, vagy ha a dolgok kaotikusan alakulnak: hamar frusztrálttá válnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!