szavazásértékelés

2021.05.06. 11:00

Olvasóink többségében mély nyomot hagyott a hajdani érettségi emléke

Ezen a héten arra voltunk kíváncsiak, kinek mi jut eszébe a vizsgákról.

Nagykanizsa, 2021. május 5. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2021. május 5-én. Történelembõl középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Országszerte zajlanak az érettségik, s bár a magyaron, a matematikán és a történelmen túl vannak a tanulók, koránt sincs még vége a számadásnak. Kézenfekvő volt, hogy e heti szavazásunkat is eme témában hirdessük meg, olvasóink emlékeit firtatva.

Voksolóink 48 százaléka arra a gyomorgörcsre emlékszik vissza, ami minden bizonnyal már kora reggel megjelent, és nem is múlt el, csak amikor az ember letette a tollat. Vagy talán még akkor sem. A bölcsek úgy tartják, az egészséges vizsgadrukk nem nélkülözheti a gyomorfájdalmakat, a tenyér izzadását, vagy azt az érzetet, hogy az embert elrabolták az ufók. A fő, hogy a vizsga sikerüljön, a mellékhatások pedig hamarosan a múlt homályába vesznek.

Olvasóink 39 százaléka minden bizonnyal egy másik bolygóról származik. Számukra az érettségi a legszebb időszak volt, minden simán ment, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Miközben a szférák zenéje szólt, ők kézen állva szóbeliztek Berzsenyi Dánielből, nevetve boncoltak olyan történelmi eseményeket, amelyekbe komoly akadémikusoknak tört bele a szegedi bicskája. Természetesen viccelünk, s együtt örülünk olvasóinkkal.

„Sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna” – mondja szavazóink 9 százaléka. Nekik azt üzenjük, közhely bár, de igaz: nem a győzelem, a részvétel a fontos. Túl vannak rajta, az eredmény pedig akkori tudásukat mutatja, ami azóta már minden bizonnyal sokkal több, jobb.

Voksolóink 4 százaléka hallotta úgy, hogy az érettségi kemény, ezért inkább visszaléptek tőle. Soha nincs olyan, hogy soha, ahogy a mexikói kalapárusok tartják, bármikor nekirugaszkodhatnak, az idő nekik dolgozik. Ha más nem, emlékezzenek a 80-as évek fergeteges francia filmvígjátékára, az Éretlenekre, amelyben az egyik szereplő 90 éves, amikor végre leérettségizik. Vagyis, minden megy, csak akarni kell.

Borítókép: Illusztráció / Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én. Történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik

[eweb-voting id="5173237"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!